Proslavljena 24. godišnjica oslobođenja vojarne i Dan križevačkih branitelja

Grad Križevci i Općine Gornja Rijeka, Kalnik, Sveti Petar Orehovec i Sveti Ivan Žabno te Koordinacija udruga iz Domovinskog rata organizirali su u četvrtak 17. rujna proslavu 24. godišnjice oslobođenja vojarne u Križevcima te Dana križevačkih branitelja.

Prisjećanje na događanja prije dvadeset i četiri godine započelo je misom u crkvi sv. Ane, nastavilo se polaganjem vijenaca u Perivoju ratnika i odavanjem počasti svim poginulim braniteljima s križevačkog područja, a nakon toga održana je središnja proslava u restoranu Vojarna.

U ime Kriznog stožera tadašnje Općine Križevci, o ratnim danima te ljudima i događanjima iz tog vremena, govorili Ivana Sušec Trakoštanec i Stjepan Palijan, naglasivši kako je cijelo stanovništvo bivše Općine sudjelovalo u pripremama za oslobođenje Križevaca i oslobođenje vojarne, među prvim koje su zauzete od branitelja u Hrvatskoj.

web-IMG_0876-2Okupljenima se u ime branitelja obratio i Božidar Štubelj tadašnji zapovjednik policije, a danas zamjenik ministra rada i mirovinskog sustava koji je istaknuo kako je zalaganjem svih sudionika događanja tih dana, sačuvan grad i njegovo stanovništvo.

Župan Darko Koren istaknuo je kako je ponosan što je svih ovih godina jedan od onih koji zajedno sa svima prisutnima čuva i obnavlja sjećanje na one kojima možemo zahvaliti što se na ovaj dan na ovom mjestu susreću. Župan je dodao kako je ova vojarna danas novo lice grada Križevaca, sa sadržajima o kojim su zasigurno sanjali i oni koji su se borili i oni kojih danas više nema, a utkali su svoje živote za stvaranje Lijepe naše.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Branko Hrg također se nakratko prisjetio tih slavnih dana te pozvao na slogu i jedinstvo, naglasivši predstavljanja knjige “Braniteljsko zajedništvo putokaz hrvatskoga dostojanstva” – autora Vlade Čuture. Na promociji su uz autora, govorili mr. Branimir Stanić u ime Glasa Koncila, Boris Grubišić – umirovljeni časnik i profesor Veljko Đorđević s Zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja. Grad Križevci i Općine otkupile su dio knjiga koje će u suradnji s braniteljskim udrugama biti podijeljene braniteljima.

IMG_0967-2Svečanoj proslavi uz udovice, djecu, roditelje i hrvatske branitelje, prisutni su bili predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja: Ljubica Rožman i Josip Vranješević iz Centra za psihosocijalnu pomoć – Koprivnica, gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan i potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca Miroslav Ilinčić.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.