Proslavljena 20. obljetnica svetosti i 110 godina blaženstva sv. Marka Križevčanina

Na Strossmayerovom trgu u Križevcima u ponedjeljak, 7. rujna održana je sveta misa povodom proslave 20. obljetnice proglašenja Marka Križevčanina svetim, 110 godina od proglašenja blaženim te 5 godina od osnivanja Bjelovarsko-križevačke biskupije. Svečanost proslave započela je procesijom od konkatedrale svetog Križa, a u njoj su uz crkvene velikodostojnike sudjelovali i dužnosnici iz javnog i političkog života, predstavnici vojske, policije, vatrogasaca, branitelji i brojni hodočasnici. Misu povodom ove značajne obljetnice predvodio je zagrebački nadbiskup, kardinal i metropolit Josip Bozanić u zajedništvu s nekoliko biskupa i svećenika.
Svetoj misi prisustvovali su saborski zastupnici: Stjepan Milinković, Đuro Popijač, Dubravko Bilić, Željko Šemper, Branko Hrg, ujedno i domaćin te gradonačelnik grada Križevaca, predstavnik Vlade Božidar Štubelj,, župani Darko Koren i Stjepan Kožić, zamjenik župana Koprivničko – križevačke županije Darko Sobota, brojni načelnici i gradonačelnici.
Sveti Marko Križevčanin slavi se kao zaštitnik grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije i Bjelovarsko-križevačke biskupije. Treći je hrvatski svetac, a Papa Ivan Pavao II proglasio ga je svetima 1995. godine u Košicama. Sveti Marko Križevčanin, treći je kanonizirani hrvatski svetac Rimokatoličke Crkve, svećenik, košički mučenik, profesor teologije, kanonik i misionar. Slavi se na dan pogibije 7. rujna, a centralna proslava je u Križevcima koji na taj dan postaju veliko hodočasničko odredište.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.