Promocija knjige Zableni zvoni autorice Marine Njerš

U Općinskoj vijećnici u Peterancu u petak  27. prosinca 2013. održana je promocija knjige Zableni zvoni – Djelići baštine Peteranca autorice Marine Njerš.

Iako je profeorica matematike u koprivničkoj Gimnaziji „Fran Galović“, Marina Njerš napisala je knjigu iz područja etnologije. Kao aktivni plesač, glumac, recitator proteklih 15 godina u KUD-u „Fran Galović“ Peteranec, te kao voditelj folklornih grupa sakupljala je običaje, posebnosti mjesta, stare fotografije, razgovarala sa starijim mještanima ite tako sakupila bogatu građu koju je objavila u knjizi. Stručni suradnik je bila Vesna Peršić – Kovač koja je knjigu i predstavila na promociji. Knjiga opisuje događaje kroz godinu u mjestu Peteranec – što se kada radilo, u što se vjerovalo, koje su bile izreke, kakva se hrana pripremala. U knjizi su opisani poslovi na polju, u dvorištu, u kući, u nezaobilaznim Galovićevim peteranskim goricama.  Opisani su interijeri kuće u Peterancu početkom 20. stoljeća. Kakvi su bili običaji tijekom zaruka, svatova, krštenja, također se može pročitati u knjizi. Zapisani su neki peteranski recepti, čestitke, pjesme, plesovi, igre. Nije izostavljena ni veza Peterančana i crkve. Autorica najviše ističe važnost poglavlja o peteranskoj nošnji i bijelom vezu iz Peteranca. Šlinganje kao metoda bijelog veza vrlo je poznata na širem prostoru, ali file je vrsta bijelog veza kojim se Peterančani najviše ponose jer se izrađivao samo u Peterancu.

Marina Njerš smatra da su ovakve knjige vrlo važne jer se polako zatire izvornost, kulturna baština, pripadnost lokalnoj sredini te vrlo važna ljubav prema tradiciji.

Na promociji govorili su autoričina nastavnica hrvatskog jezika u osnovnoj školi Nevenka Petrić, predsjednica Udruge žena Peteranec Katica Erdec, načelnik Općine Peteranec Krešimir Matijašić, zamjenik Župana Ivan Pal, a za glazbeni dio programa bili su zaduženi Tea i Bruno Petak te školski zbor Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica pod vodstvom Darije Kivač, prof.

Nakladnik knjige je Udruga žena Peteranec, sunakladnik Baltazar d.o.o., a tiskanje su omogućili Koprivničko – križevačka županija, Općina Peteranec, Udruga žena Peteranec i Komunalac d.o.o.

Katica Erdec,
predsjednica Udruge žena Peteranec