Prometna statistika i radovi na cestama glavne teme sjednice Savjeta za sigurnost prometa na cestama Koprivničko-križevačke županije

U utorak, 10. listopada u prostorijama Županijske uprave održana je 40. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Koprivničko-križevačke županije, koju je vodio predsjednik Savjeta Stjepan Peršin.

Na dnevnom redu bila je je analiza sigurnosti prometa na cestama u prvih devet mjeseci 2017. godine, u usporedbi s istim razdobljem 2016. godine, koju je predstavila voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa u Policijskog upravi koprivničko-križevačkoj Mirela Škvorc analizirajući sve faktore koji su utjecali na prometne nesreće (alkohol, mladi vozači, brzina, kršenje određenih prometnih pravila i slično), a također se osvrnula i na represivne i preventivne akcije policijskih službenika na području Županije.

Stjepan Marković iz Hrvatskih cesta informirao je okupljene o izvedenim radovima na državnim cestama u 2017. godini, kao i o projekcijama radova za 2018. godinu. Neki od važnijih projekata su raskrižje u Svetom Ivanu Žabnu, radovi na državnoj cesti od Koprivničke Rijeke do Vojakovačkog Kloštra, sanacija mosta kod Repaša, kružni tok u Ulici Ivana Sabolića u Koprivnici,  raskrižje Kolodvorska – Radnička u Đurđevcu, izvanredno održavanje na dionici Vojakovački Kloštar – Carevdar i Šemovci – Hampovica, dionica na potezu Štaglinec – Kloštar Podravski te željeznički prijelaz u Križevcima prema brzoj cesti. Još je naglasio potrebu smanjenja utjecaja teretnih vozila na brzoj cesti Gradec – Križevci te važnost povlačenja sredstava iz EU fondova.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Koprivničko-križevačke županije Dragutin Guzalić govorio je o izvedenim radovima na županijskim i lokalnim cestama u 2017. godini te također o planovima za 2018. godinu. Vezano uz cestovnu problematiku, ravnatelj Guzalić spomenuo je prevelike zakonske obveze, a nedostatna sredstva za održavanje cesta, koja su od 2012. godine pala za 40 milijuna kuna te je naglasio dobru suradnju s jedinicama lokalne samouprave. Također je naveo sanaciju 5 klizišta na cesti Donja Rijeka – Apatovec, obnovu kolnika u Donjoj Rijeci, te dionicama Peteranec – Hlebine, Novigrad Podravski – Javorovec, Virje – Šemovci, Sveti Ivann Žabno, Đelekovec – Šoderica, Vojakovački kloštar – Sesvete te Kloštar Podravski – Kozarevac. Na kraju svog izlaganja predložio je da se uputi dopis od strane Savjeta prema saborskim zastupnicima iz Koprivničko-križevačke županije, u kojem bi se iznijeli određeni prijedlozi za povećanje prihoda ŽUC-a KKŽ, kao i ostalih ŽUC-eva s ispodprosječnim primanjima.

Na dnevnom redu bilo je i Izvješće o programu preventivnih akcija u srednjim školama „Klik“, programu „Vidi i klikni“ u dječjim vrtićima te provođenju ispita vezanih uz program upravljanja biciklom za učenike petih razreda osnovnih škola.

Služba ureda župana