Produžene javne konzultacije o budućoj Strategiji EU za jadransku i jonsku regiju

Republika Hrvatska uključila se u suradnju zemalja Jadransko-jonske regije koja je potaknuta na inicijativu Europskog vijeća. Europskoj komisiji je stoga povjerena izrada Strategije EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR), koja bi trebala biti usvojena do kraja 2014.

EUSAIR obuhvaća područje osam zemalja, od kojih su četiri članice Europske unije (Hrvatska, Grčka. Italija i Slovenija) i četiri nečlanice (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija). Republika Hrvatska aktivno sudjeluje u pripremi Strategije pa su tijekom 2013. održane nacionalne konzultacije radi određivanja nacionalnih prioriteta, u koje se uključila i Koprivničko-križevačka županija.

Prioritetni stupovi EUSAIR strategije su: Poticanje inovativnog pomorskog i morskog rasta (koordinatori Grčka i Crna Gora), Povezivanje regije (Italija i Srbija), Očuvanje, zaštita i poboljšanje kvalitete okoliša (Slovenija-BiH) i Povećanje atraktivnosti regije (Hrvatska i Albanija).

Cilj Strategije je promocija održivog ekonomskog i socijalnog prosperiteta Regije kroz rast i stvaranje poslova, povećanje atraktivnosti, kompetitivnosti i povezanosti te očuvanje okoliša i osiguranje zdravih i uravnoteženih ekosustava.

Javne konzultacije o budućoj Strategiji EU za jadransku i jonsku regiju su produžene do 17. siječnja 2014. a svi zainteresirani mogu se uključiti u konzultacijski proces putem službene web stranice http://ec.europa.eu/eusurvey/runner/pbl_cons_eusair.