Pripreme za osnivanje županijskog Zavoda za hitnu medicinu

U prostorijama Koprivničko-križevačke županije u utorak, 21. rujna, zamjenik župana Ivan Pal i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Branka Cuki sastali su se s predstavnicima Zavoda za hitnu medicinu iz Zagreba. Uz ravnateljicu Zavoda Maju Grba – Bujević i voditelja odjela za projekte Luku Pejčića, sastanku su prisustvovale ravnateljica Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Gordana Slavetić i ravnateljica županijskog Doma zdravlja Terezija Kolar.

Sastanak je održan kako bi se razgovaralo o osnivanju županijskog Zavoda za hitnu medicinu, što je predviđeno zakonom, pa su utvrđene prve operativne obaveze župana i ostalih sudionika u ovom projektu. Obzirom da se projekt na razini Hrvatske financira iz kredita Svjetske banke zavodi po županijama trebaju biti formirani do kraja 2011. godine.

Cilj reorganizacije ove službe, koja je dio zdravstvene reforme, jest poboljšati kvalitetu i dostupnost pružanja hitne pomoći svim pacijentima. Od samog poziva hitnoj pomoći do dolaska liječnika trebalo bi proći maksimalno 10 minuta u gradu i do 20 minuta na selu. Do zbrinjavanja u bolnici trebalo bi proći do jedan sat što je i standard europskih hitnih službi. Zato formiranje županijskog Zavoda predstavlja poboljšanje usluge za same pacijente i djelomičnu reorganizaciju sadašnjeg sustava.