Pripremaju se novi strateški projekti za promet u pograničnom području

U prostorima Županije u srijedu 15. lipnja održan je radni sastanak vezan uz pripremu novih strateških projekata u okviru programa suradnje Interreg V-A Mađarska Hrvatska. Na sastanku su sudjelovali zamjenik župana Ivan Pal, predstavnici Zavoda za prostorno uređenje, Pododsjeka za energetiku i promet i Odsjeka za međunarodnu suradnju i europske fondove.

Temeljem studije izvodljivosti o prometnoj mreži u području mađarsko-hrvatske granice, definirani su prometni pravci kojima bi se povećao broj prometnih koridora između dvije zemlje. Tako je predviđeno da se na području Koprivničko-križevačke županije osim postojećeg graničnog prijelaza Gola – Berzence u budućnosti ulaže u povezivanje na još šest pravaca.

Mađarsko Ministarstvo vanjskih poslova i obrta dalo je prijedlog da se preko Interrega financiraju četiri definirana projekta, od koji dva na području Koprivničko-križevačke županije. Radi se o cestovnom povezivanju Gotalova i  Zakanyja, te Legrada i Ortilosa do pristaništa na rijeci.

Kako se trenutno na razini dvije zemlje pregovara o daljnjim koracima u pripremi, pogranične županije trebaju dati svoje mišljenje o predloženim projektima, te istaknuti njihovu usklađenost sa strateškim dokumentima i prostornim planovima.

Koprivničko-križevačka županija potpuno podržava uvrštenje ovih projekata u strateške projekte što je na sastanku istaknuo zamjenik župana Pal, budući da će oni pridonijeti boljem povezivanju Podravine i Prigorja s Mađarskom, što za sve nas nosi dodatne benefite. Takav stav bit će prikazan i u očitovanju koji će Županija uputiti Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Odsjek za međunarodnu suradnju i europske fondove