Priopćenje Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije

Hrvatska turistička zajednica objavila je Odluku o dodjeli potpora iz programa “Potpore događanjima” po kojoj je raspodijeljeno ukupno 8,15 milijuna kuna.

Županijskoj turističkoj zajednici nije odobrena potpora ni za jedno od četiri događanja koja su kandidirana po javnom pozivu. Jedine potpore koje su odobrene za područje Koprivničko-križevačke županije su 200.000,00 kuna za Renesansni festival i 20.000,00 kuna za Picokijadu, a što su ustvari sitnice koje dobivaju Turističke zajednice na području naše županije, a i kontinenta općenito. Ističemo činjenicu da nijedna manifestacija u županiji nije dobila potporu u kategoriji nacionalnih i regionalnih događanja. A što očito znači da nijedna od manifestacija na području naše županije po kriterijima HTZ-a nema ni nacionalni ni regionalni značaj, unatoč činjenici da već duži niz godina na tim istim manifestacijama sudjeluju mnogobrojni sudionici iz zemlje i inozemstva te te manifestacije privlače desetine tisuća posjetitelja.
Zanimljiv je podatak da je za događanja na području Istarske županije odobreno 3.135.000,00 kuna, odnosno 38,5% od ukupno odobrenih 8,15 milijuna kuna potpora. Napominjemo da Istarska županija ima 3 top događanja od čega ćemo istaknuti “Swatch beach voleey major series” i „Musikantenstadl” za koje je odobreno ukupno 1,8 milijuna kuna, odnosno 900.000,00 kuna po događanju.

Ovogodišnja Odluka o dodjeli potpora je na žalost potvrda kontinuiteta, jer i prijašnjih godina su naše manifestacije dobivale nikakve ili vrlo male potpore. Smatramo da ovakav način raspodjele sredstava zahtjeva ozbiljnu reviziju kako postupka tako i kriterija po kojima su sredstva dodijeljena.
Prepuštamo javnosti da donese zaključke o odnosu Hrvatske turističke zajednice prema događanjima i manifestacijama koje se organiziraju i održavaju, neke već desetljećima, na kontinentu.

Direktor Turističkog ureda:
mr.sc. Zdravko Mihevc