Priopćenje sa okruglog stola

U utorak 03. lipnja 2014. u Gradskoj vijećnici u Koprivnici održan je Okrugli stol „Europske mogućnosti za ruralna područja: rodna perspektiva”.
Cilj okruglog stola je bio promicanje rodno osviještenih lokalnih politika u svrhu unaprjeđenja statusa žena i ženskog poduzetništva u ruralnim područjima, te uključivanje rodne perspektive u regionalne i lokalne razvojne strategije.
Okrugli stol organiziran je u suradnji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije i Udruge HERA Križevci.
Na okruglom stolu su sudjelovali: načelnica sektora za programiranje, praćenje i vrednovanje programa i projekta EU Ministarstva rada i mirovinskog sustava Katarina Ivanković Knežević, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal, gradonačelnica grada Koprivnice Vesna Želježnjak, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije Verica Rupčić, voditeljica programa u CESI-u Sanja Cesar, projekt menadžer za ruralni razvoj PORE Franjo Babić i voditeljica LAG-a Podravine Mihaela Lončar. Okrugli stol je moderirala Marina Švagelj Jažić, koordinatorica HERE.
Na samom početku predstavljen je projekt Europske mogućnosti za ruralne žene u sklopu kojeg je i organiziran okrugli stol. Sudionici/ce okruglog stola posebno su se osvrnuli na proces izrade strategije Koprivničko-križevačke županije za naredno razdoblje. Zamjenik župana Ivan Pal istaknuo je kako lokalne i regionalne uprave još uvijek nisu operativno spremne za EU projekte, te kako postojeća županijska strategija nema uključenu rodnu perspektivu. Gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak osvrnula se na podršku projektima od strane Grada. Aktualne natječaje i buduće mogućnosti u okviru Europskog socijalnog fonda predstavila je Katarina Ivanković Knežević iz Ministarstva rada i mirovinskoga sustava. Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova županije Verica Rupčić predstavila je rad povjerenstva te sve prisutne sudionice pozvala da se uključe u manifestaciju Festival žena iz ruralnih područja. Franjo Babić iz PORE predstavio je rad agencije i mogućnosti utjecaja na razvoj regionalne zajednice, a aktivnosti i mogućnosti Lag-a predstavila je Mihaela Lončar.
Posebno je istaknuto kako je u razvojne planove i strateške dokumente potrebno ugraditi rodnu perspektivu odnosno potrebe i interese žena, ne samo za potrebe promicanja jednakosti muškaraca i žena, nego i za ekonomski razvoj i održivost ruralnog područja. Rodna osviještenost ruralnog sektora je ključna strategija EU, stoga lokalne i regionalne strategije predstavljaju osnovu za povlačenje sredstava iz EU fondova.
Projekt „Europske mogućnosti za ruralne žene“ provodi CESI s Udrugom K-zona, Radijem Kaj i Udrugom HERA u Zagrebačkoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, projekt financira Europska unija u okviru programa IPA INFO 2012, a sufinancira Vladin ured za udruge.

Predsjednica Udruge HERA
Marina Švagelj Jažić