Primopredaja projekata vezanih uz navodnjavanje

U prostorijama Koprivničko-križevačke županije je u petak 14. prosinca održana svečana primopredaja glavnih projekata akumulacije Sirova Katalena te transportnog cjevovoda i glavne kanalske mreže sustava za navodnjavanje u Pilot projektu navodnjavanja Koljak. Primopredaji su uz izrađivače dr. Marijana Babića (IGH d.d.) i Davora Mikulića (Hrvatske vode) bili prisutni zamjenik župana Darko Sobota i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i komunalne djelatnosti Marijan Štimac.

Tom prilikom dr. Babić je pojasnio kako se radi o projektu koji obuhvaća površinu od ukupno 520 hektara na području Grada Đurđevca i Općine Kalinovac, dok će sama akumulacija imati volumen od 358 tisuća kubika. Ona će se formirati branom od 7,5 metara kojom će se pregraditi potok Sirova Katalena, te tako ujedno i štititi željezničku prugu. Sama akumulacija bit će dodatno korisna i zbog zaštite od poplava, te daje u budućnosti mogućnost za razvoj turizma i rekreacije. Sustav obuhvaća i cjevovod od 5 kilometara od akumulacije do područja navodnjavanja, na kojem će biti izgrađena i tlačna cijevna mreža ukupne duljine 12 km.

Projektna dokumentacija je sada kompletirana i po ishođenju građevinske dozvole slijedi apliciranje na fondove iz kojih bi se financirala gradnja. Projekt će doprinijeti smanjenju štete od suša i povećati poljoprivrednu proizvodnju.