Održan radni sastanak na temu projekata „Prilika za sve 3“ i Školska shema

Zamjenik župana Ratimir Ljubić sa suradnicima je u petak, 24. kolovoza u prostorijama Županijske uprave održao radni sastanak kojemu su prisustvovali predstavnici partnera u projektu „Prilika za sve 3“ – ravnatelji 16 osnovnih i 6 srednjih škola s područja Županije te ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić, također sa suradnicima.

Na sastanku se raspravljalo o aktivnostima u sklopu projekta vezanim uz početak nove školske godine i zapošljavanje pomoćnika u nastavi, gdje je zamjenik Ljubić istaknuo dobru suradnju s projektima partnerima te „važnost osiguravanja pomoći učenicima s teškoćama u razvoju kako bi mogli ravnopravno sudjelovati u obrazovnom sustavu“. Projektom „Prilika za sve 3“ nastavljena je dobra praksa iz prethodne dvije školske godine te je osigurano 56 pomoćnika u nastavi za 62 učenika s teškoćama u razvoju, a kao što je pojasnio voditelj projekta Vladimir Šadek,  školske godine 2018./2019. bit će osigurano 58 pomoćnika za 67 djece, pri čemu je važno naglasiti kako dvoje ili troje djece ima po jednog pomoćnika.

Novost je da Osnovna škola Ferdinandovac neće više sudjelovati u projektu jer su učenici kojima je bila potrebna pomoć prešli u srednju školu, dok će Osnovna škola Molve po prvi put imati zaposlenog pomoćnika u nastavi. Ravnatelji su zamoljeni da krenu s prikupljanjem dokumentacije, što se posebno odnosi na one pomoćnike koji se uključuju prvi put, a od 29. do 31. kolovoza u koprivničkom Pučkom otvorenom učilištu bit će organizirane edukacije. Kao i dosad, u srednjim školama satnica je 35 sati tjedno, u osnovnim školama 30, a podsjetimo i kako je projekt vrijedan 10.147.603,20 kuna, od čega 95% sufinancira Europski socijalni fond kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., dok preostalih 5% osigurava Koprivničko-križevačka županija. Navedena sredstva osigurana su za četverogodišnje razdoblje.

Partneri su izrazili zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu, istaknuli su kako su im pomoćnici od velike pomoći da se učenici s teškoćama osjećaju prihvaćeno te im pomažu u svakodnevnim aktivnostima i savladavanju nastave.

U drugom dijelu sastanka bilo je riječi novom pozivu koji je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila, a tiče se Školske sheme kojom se školarcima osiguravaju besplatni obroci svježeg voća i poveća te mlijeka i mliječnih proizvoda. Ovogodišnja novost je da će prijava ići preko osnivača, odnosno Koprivničko-križevačke županije, objedinjeno za sve škole, a ne kao dosad da je svaka škola prijavitelj. Cilj projekta je promoviranje zdravih prehrambenih navika kod školaraca, a voće i povrće ponudit će se učenicima u osnovnim i srednjim školama, dok će se mlijeko i mliječni proizvodi ponuditi učenicima od 1. do 4. razreda osnovnih škola.

Uz poziv za iskaz interesa osnivača, objavljen je i poziv za iskaz interesa dobavljača koji je otvoren cijele godine, a zamjenik Ljubić pritom je naglasio kako će se u suradnji s Upravnom odjelom za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu animirati domaći proizvođači da se prijave na listu dobavljača, kako bi se na taj način potaknulo lokalnu poljoprivrednu proizvodnju.

Natječaj je raspisan do 25. rujna ove godine, a očekuje se da će se do 15. listopada odobriti prijava, kao i iznosi po svakoj školi, kada će i službeno započeti projekt.

Na kraju sastanka, zamjenik Ljubić zahvalio je svim sudionicima na dosadašnjoj suradnji te je najavio kako će se novi sastanak uoči početka nove škole godine održati sljedeći tjedan.

Služba ureda župana