Prezentacija stanja projekta Piškornica

Na inicijativu predsjednice Županijske skupštine Milice Fuček u prostorima Županije je u srijedu, 18. siječnja, održana prezentacija aktualnog stanja projekta Piškornica. Milica Fuček uoči prezentacije je kazala kako smatra da se radi o jednom od najznačajnijih projekata Koprivničko-križevačke županije. Župan Darko Koren se složio s njom istaknuvši da je projekt došao do faze u kojoj se očekuje konsenzus svih političkih opcija kako bi se mogao realizirati. Događaju su također prisustvovali i predsjednici klubova vijećnika u Županijskoj skupštini Verica Rupčić i Marinko Bagarić, te zamjenik župana Darko Sobota sa suradnicima.
Prezentaciju o stanju projekta održao je savjetnik Uprave i koordinator projekta Mladen Jozinović. On je uvodno izvijestio prisutne da je projekt nedavno prezentiran u Krapini, uz prisustvovanje ministrice zaštite okoliša i prirode Mirele Holy kojoj je projekt Piškornica prezentiran kao strateški iznimno važan. Jozinović je naveo da su ugovore o zbrinjavanju otpada na Piškornici potpisali čelnici 95 jedinica lokalne samouprave u četiri županije sjeverozapadne Hrvatske, odnosno većina, te da je time zasad ugovoreno 177 tisuća tona otpada godišnje kao nužne sirovine za obradu u budućem postrojenju.
Cilj osnivača tvrtke je da se ostvari što niža cijena zbrinjavanja otpada za kućanstva , te da se postignu najveći mogući ekološki standardi. Procijenjena vrijednost investicije gradnje postrojenja regionalnog centra je oko 55 milijuna eura, za što se očekuje većinsko financiranje iz fondova Europske unije. Jozinović je prisutnima također prezentirao i tehničke detalje budućeg postrojenja, kao i tijek realizacije.