Preventivni programi pokazuju uspješnost

Članovi Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Koprivničko-križevačke županije sastali su se u prostorijama Županije u srijedu 22. veljače. Na početku sjednice okupljene je pozdravio zamjenik župana i predsjednik Povjerenstva Ivan Pal.

Uz razmatranje aktualne situacije na području prevencije i suzbijanja zlouporabe droga Alen Tarle iz PU Koprivničko-križevačke objasnio je kako je smanjen broj kaznenih dijela vezan uz ovo područje u protekloj godini. To se pripisuje promjenama u zakonskoj regulativi, preventivnim akcijama, ali i povećanoj cijeni opijata. U tijeku je provođenje ankete Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje koja će uskoro pokazati realno stanje oko nepoželjnog ponašanja srednjoškolske populacije. Isto tako se u 23 osnovne škole provode preventivni programi vezani uz ovisnosti, te oni pokazuju sve veći interes djece i roditelja za informiranjem i edukacijama.

Draženka Vadla iz Zavoda za javno zdravstvo istaknula je potrebu još većeg povezivanja svih institucija te izvijestila o dinamici projekta „Otvoreni kišobran“. Koordinatorica za školske programe prevencije ovisnosti za djecu i mlade u obrazovnim sustavu Županije Sandra Orošić Jukić pozvala je prisutne da i dalje međusobno koordiniraju akcije koje provode, te je najavila stručni skup za voditelje preventivnih programa koji se treba održati u travnju ove godine.

Na kraju sastanka zamjenik župana Ivan Pal potvrdio je kako preventivni programi koji se provode u osnovnim i srednjim školama te učeničkom domu pokazuju uspješnost. Pohvalio je trud koji predstavnici institucija čine kroz Povjerenstvo kako bi o problematici ovisnosti senzibilizirali sve dionike u obrazovnom procesu.