Preventivna akcija “Mir i dobro” – oprezno s pirotehnikom!

U prigodi obilježavanja predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana, sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima, građani će u velikom broju obilaziti vjerska okupljališta, biti nazočni na prigodnim svetim misama, okupljati se na organiziranim slavljima u ugostiteljskim objektima i gradskim trgovima, u domovima s obitelji. Stoga će biti povećan opseg svih oblika prometa, posebice cestovnog, te se očekuje povećano prometovanje graničnim prijelazima. Kao i do sada, velik broj građana u slobodnoj će prodaji nabavljati petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva za zabavu, ali se očekuje i nezakonita nabava sredstava čija nabava odnosno prodaja nije dopuštena.

“Mir i dobro” naziv je preventivne akcije koju Ministarstvo unutarnjih poslova RH već tradicionalno organizira kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli u miru, a povećala se opća sigurnost građana te postigla zadovoljavajuća razina javnog reda i mira. Svrha joj je sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava.

Aktivnosti policije tijekom akcije „Mir i dobro

Preventivnom akcijom „Mir i dobro“ u blagdanskom razdoblju policija će pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava.

U cestovnom će prometu posebnu pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa i suzbijanju nezakonitog unošenja pirotehničke galanterije preko graničnih prijelaza.

U svrhu održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, ali i podizanja razine opće sigurnosti građana, policijski će službenici kontaktirati predstavnike civilne vlasti na razini županija, gradova i općina, ravnatelje obrazovnih ustanova, kako bi se građane upozoravalo na opasnosti od zlouporabe oružja, streljiva, eksploziva, bombi, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, raznih improviziranih sredstava kućne izrade.

IZBJEGNIMO NEŽELJENE POSLJEDICE

Obzirom da najviše opasnosti građanima prijeti na mjestima njihova većeg okupljanja, pozivamo građane na suradnju u provedbi akcije „Mir i dobro“ te na primjereno ponašanje kao doprinos svakog pojedinca dostojnoj proslavi božićnih i novogodišnjih blagdana, jer valja imati uvijek na umu da se nesreće ne događaju nekom drugom.

Činjenice i dosadašnja iskustva ukazuju da blagdansko raspoloženje u pretjeranoj mjeri potiče nerazboritu uporabu oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što zna biti kobno, katkad s većim ili manjim posljedicama. Zato valja biti uvijek razborit i oprezan prije uporabe i inače dopuštenih sredstava.

Savjeti građanima:

  • Kako bi izbjegli neželjene posljedice ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati. Ne davati djeci sredstva koja nisu za njihov uzrast.  
  • Uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite!
  • Obvezno djecu poučite načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima i mogućim posljedicama, jer baš njihova pogrešna uporaba često ima za posljedicu ranjavanje.
  • Kupujte pirotehnička sredstva samo u ovlaštenim prodavaonicama.
  • Pirotehnička sredstva koristite samo na način kako je to opisano u uputama za uporabu, ne koristite ih na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, u vrijeme kad je njihova uporaba zabranjena, niti na način da remetite mir drugim ljudima, kao niti u blizini životinja.
  • Petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa su česte amputacije. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.
  • Uvijek je bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće, jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom, najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe. Prekomjerno konzumiranje alkohola čest je pratitelj i uzročnik takvih nesreća.
  • Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima!
  • Djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih, ne pomičite ih! Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju!
  • Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije – ljepše, ugodnije i, prije svega, svečanije.

Zakonska regulativa pirotehničkih sredstava za zabavu

Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja (NN broj 70/17.) pirotehnička sredstva dijele se na osam kategorija, od kojih su građanima najčešće dostupna pirotehnička sredstva kategorija F1, F2 i F3, te razreda P1 i T1, dok se pirotehničkim sredstvima razreda F4, T2 i P2 smiju koristiti samo osobe sa stručnim znanjem.

KAZNENE ODREDBE

Navedeni se zakon najčešće krši u smislu prodaje pirotehničkih sredstava na nedopuštenim mjestima, prodaje pirotehničkih sredstava kategorije F1 mlađima od 14 godina, kategorije F2 i F3 mlađima od 18 godina ili prodaje u razdoblju od 2. siječnja do 14. prosinca, za koje prekršaje je propisana novčana kazna u iznosu od 10.000 do 30.000 kuna.

Za prekršaje korištenja pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 u zatvorenim prostorijama i na mjestima gdje se okuplja veći broj građana, kao i uporabe u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, propisana je novčana kazna u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna.

Za fizičke osobe propisane su kazne od 1000 do 15.000 kuna, a za zakonskog zastupnika djeteta mlađeg od 14 godina od 1000 do 3000 kuna. Za udruge je propisana kazna od 3000 do 30.000 kuna, a za odgovornu osobu u njoj od 500 do 5000 kuna.

Za pravnu osobu i fizičku osobu – obrtnika propisane su kazne od 10.000 do 80.000 kuna, a za odgovornu osobu u njoj od 2000 do 10.000 kuna. U ponovljenom slučaju može im se zabraniti obavljanje djelatnosti u vremenu od tri do šest mjeseci.

Novost je da je prema članku 5. stavku 2. točka 29. Zakona o zaštiti životinja (NN broj 102/17) zabranjeno bacanje petardi ili drugih pirotehničkih sredstava na životinje, za što je propisana kazna od 10.000 do 30.000 kuna). 

Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira propisano je da će se novčanom kaznom u protuvrijednosti od 25 do 100 eura ili kaznom do 30 dana zatvora zbog narušavanja mira i sigurnosti građana, kazniti osoba koja neovlašteno puca iz vatrenog oružja, pali rakete ili sličan eksplozivan, odnosno zapaljiv materijal. Roditelj ili staratelj, čije dijete ili štićenik učini prekršaj utvrđen Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira ili propisima donesenim na temelju tog Zakona te ako je prekršaj posljedica lošeg odgoja ili zanemarivanja nadzora nad djetetom, kaznit će se novčanom kaznom u protuvrijednosti od 25 do 100 eura.

Kazneni zakon RH za počinitelje kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom predviđa zatvorsku kaznu od šest mjeseci do pet godina, a za počinjenje težih kaznenih djela protiv opće sigurnosti zatvorsku kaznu od jedne do 15 godina.

Zakon predviđa i kazne za nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, a predviđena je kazna zatvora do pet godina.

Člankom 264. Kaznenog zakona propisano je da će se osoba koja neovlašteno kupuje, prodaje ili razmjenjuje predmete ili robu čiji je promet zabranjen ili ograničen, a ako time nije počinjeno neko drugo kazneno djelo za koje je propisana teža kazna, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine. Predmeti i roba nedozvoljene trgovine će se oduzeti.

Policijska uprava koprivničko-križevačka