Prevencija ovisničkog ponašanja u učenika šestih razreda osnovnoh škola – OTVORENI KIŠOBRAN

Program „Otvoreni kišobran“ namijenjen je prevenciji ovisničkog ponašanja (pušenje cigareta pijenje alkohola i eksperimentiranje s drogama) kod učenika  šestih razreda osnovnih škola u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Program se počeo provoditi 2001. u  OŠ „Ljudevit Modec“ Križevci, 2005. priključile su se sve Koprivničke osnovne škole, 2007. OŠ „V. Nazor“ Križevci,a od 2008 provodi se u šesnaest osnovnih škola u Županiji.  Dana 23. listopada 2008. održan je edukativni seminar za voditelje preventivnih programa osnovnih škola koji su provodili program prevencije ovisničkih ponašanja u svojim školama uz stručnu pomoć djelatnika Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje Zavoda za javno zdravstvo

Jučer,14. svibnja u Koprivničko-križevačkoj županiji, zamjenik koprivničko-križevačkog župana Vjekoslav Flamaceta održao je primanje i podjelu priznanja  za voditelje preventivnih programa osnovnih škola i za djelatnike Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje Zavoda za javno zdravstvo.
Zamjenik župana Vjekoslav Flamaceta naglasio je kako smo još uvijek Županija u kojoj nije ipak ovisnost o drogi zauzela maha. Nada se kako će se što više škola uključiti u projekt Otvoreni kišobran jer se danas  puno ne razlikuje gradska i ruralna sredina, u ruralnim sredinama zabilježen je porast konzumacije alkohola i cigareta među mladima.Program je namijenjen mladima koji nemaju problema s drogama i alkoholom,donosi rezultat ukoliko se provodi kontinuirano.

Učenici svih šestih razreda tijekom školske godine prošli su četiri radionice čiji je cilj bio usvajanje znanja iz pojedinih ovisnosti te jačanje stava mladih prema štetnoj uporabi. Program je obuhvaćao  učitelje te roditelje kao važne čimbenike u kontroli ovisničkih ponašanja.
Tijekom programa provedeno je istraživanje o štetnim navikama i rizičnim ponašanjima čiji su rezultati sljedeći , 60,1% anketiranih učenika ne puši ,niti je probalo pušiti;36,4% ne puši al je probalo pušiti,0,8% svakodnevno puši i 2,7% povremeno puši. Što se tiče pijenja rezultati su sljedeći ;27% anketiranih učenika  nije probalo piti; 61% probalo piti,11% povremeno pije i 0,8% svakodnevno pije.

Rezultati anketiranih učenika su pokazali da je nešto više od trećine učenika šestih razreda 36,1% već imala prvo iskustvo s pušenjem,a nešto više od dvije trećine njih 73% imalo prva iskustva s pijenjem alkoholnih pića.