Premijer Plenković svečano otvorio nove Belupove tvornice u Koprivnici

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković danas je svečano otvorio nove Belupove tvornice u industrijskoj zoni Koprivnice, jednu od najvećih greenfield investicija u Republici Hrvatskoj, u čiju je gradnju i opremanje uloženo 530 milijuna kuna.

Uz predsjednika Vlade otvorenju je prisustvovala i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, župan Darko Koren, zamjenik župana Darko Sobota, predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar, predsjednik Uprave Belupa Hrvoje Kolarić, saborski zastupnici, dosadašnja predsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić te drugi uvaženi gosti.

Danas svjedočimo viziji ravnoteže i održivosti, mladosti i iskustva koju smo gradili pune četiri godine, a tvornicu ostavljamo u trajno naslijeđe budućim naraštajima.“, kazao je predsjednik Uprave Belupa Hrvoje Kolarić u svom obraćanju okupljenima.

Predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar naglasio je kako su u realizaciji ove investicije sudjelovale hrvatske tvrtke, čime su pružili podršku domaćem gospodarstvu te povezali ono najbolje što Hrvatska ima u stvaranju dodane vrijednosti. „Belupo je danas vodeća hrvatska farmaceutska tvrtka koja ne samo da ostvaruje iznimne rezultate poslovanja, nego i prednjači u razvoju novih proizvoda. U ukupnim prihodima Grupe Podravka, prihodi Belupa čine gotovo 25 posto, a novi će pogodni omogućiti otvaranje gotovo 200 novih radnih mjesta što je iznimno vrijedan doprinos zaposlenosti u Koprivnici i Županiji“, dodao je Pucar, istaknuvši kako su gradnju tvornica financirali sa 45% vlastitih sredstava i kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

Premjer Plenković čestitao je Belupu i Grupi Podravka na investiciji u proizvodnju koja je najvažniji dio gospodarstva te je poručio kako je to „pravi put za razvoj sjevernog dijela Hrvatske“. Kazao je kako su za kvalitetan i konkurentan rad na tržištu u farmaceutskoj industriji potrebna ulaganja u nove tehnologije, a to je upravo ono što predstavlja ova tvornica. Dodao je kako su svi gospodarski pokazatelji optimistični i poticajni,  a tome u prilog ide i podatak kako su investicije realnog sektora u Koprivničko-križevačkoj županiji u porastu od 30 posto u odnosu na raniji investicijski ciklus i to posebno u sektoru farmaceutike i energetike.

Nove će tvornice povećati postojeće proizvodne kapacitete za 150 posto, a dok će se u jednom pogodnu proizvoditi kruti oblici lijekova, u drugom će pogodnu nastajati lijekovi u polukrutim i tekućim oblicima. Ova dva proizvodna pogona u potpunosti pokrivaju portfelj Belupovih lijekova i osiguravaju proizvodnju 100 milijuna pakiranja lijekova godišnje, a protežu se na 25.000 četvornih metara. Početak proizvodnje lijekova, nakon dobivanja licence od Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode, planiran je za rujan ove godine.

Služba ureda župana