Preko 80 posto učenika od 1. do 4. razreda županijskih osnovnih škola od ponedjeljka se vraća u školske klupe

Temeljem izdanih Uputa za sprečavanje i suzbijanje epidemije COVID – 19 vezano za rad predškolskih ustanova i razrednu nastavu od 1. do 4. razreda te posebne razredne odjele i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Preporuka za organizaciju rada u razrednoj nastavi i upute za vrednovanje i ocjenjivanje u mješovitom modelu nastave od 25. svibnja 2020. Ministarstva znanosti i obrazovanja, zbog aktualne povoljne epidemiološke situacije, od ponedjeljka započinje izvođenje razredne nastave u osnovnim školama.

Epidemiolozi su procijenili da su škole sigurne za učenike i zaposlenike te od ponedjeljka 25. svibnja 2020. svi roditelji mogu poslati učenike razredne nastave u školu. Oni roditelji koji još uvijek imaju objektivne ili subjektivne razloge zbog kojih djecu ne žele poslati u školu, mogu i naknadno uključiti dijete u nastavne grupe u školi, ali u međuvremenu moraju osigurati uvjete kod kuće za nastavu na daljinu i biti u svakodnevnom kontaktu s učiteljima i stručnim suradnicima u školi.

Ravnatelji osnovnih škola kojima je Županija osnivač su temeljem navedenih Uputa i Preporuka izradili provedbeni plan otvaranja škola i uključivanja svih učenika u razrednu nastavu. Temeljem podataka prikupljenih od roditelja, preko 80 posto učenika razredne nastave županijskih osnovnih škola od ponedjeljka se vraća u škole.

Za razliku od procesa otvaranja razredne nastave 11. svibnja 2020., sada se od roditelja ne traže izjave o prihvaćanju uvjeta o dolasku učenika u školu. U međuvremenu je prestala važiti odluka Vlade Republike Hrvatske o radu od kuće, tako da se djelatnici raspoređuju na poslove u školi u primjerenom opsegu i nadležnosti.

S obzirom da su epidemiolozi utvrdili da je rad u školi jednako siguran kao i rad od kuće odnosno ostanak kod kuće, Koprivničko-križevačka županija osigurala je sve ono što je bila obveza osnivača, poput sredstava za dezinfekciju i prijevoza učenika.

Služba ureda župana