Predstavnici Županije prisustvovali sjednici Radnog odbora Radne zajednice Alpe-Jadran

Predstavnici Koprivničko-križevačke županije prisustvovali su u utorak 11. lipnja sjednici Radnog odbora Radne zajednice Alpe-Jadran koja je održana u austrijskom Klagenfurtu. Na sjednici se između ostalog raspravljalo o novom načinu rada Radne zajednice nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Republika Hrvatska je formalna članica ove Radne zajednice, no ona će nakon ulaska u Europsku uniju svoje članstvo prepustiti zainteresiranim županijama. Takav interes zasad su iskazale županije smještene u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske: Međimurska, Varaždinska, Krapinsko-zagorska, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Koprivničko-križevačka. Ostale članice Radne zajednice Alpe-Jadran su austrijske pokrajine Koruška, Štajerska i Gradišće, Županija Vas iz Mađarske, te Slovenija. Ukupno na ovom prostoru (uključujući i zainteresirane hrvatske županije) živi oko 5 milijuna ljudi.

U skladu s novim okolnostima Radna zajednica mijenja svoj naziv u „Savez Alpe-Jadran“ (Alps-Adriatic Aliance), te će na plenarnom skupu u listopadu ove godine proslaviti 35. obljetnicu svog postojanja. Na tom skupu će čelnici regija donijeti novi pravilnik o organizaciji i financiranju ove međunarodne organizacije, te će hrvatske županije biti svečano primljene u članstvo.

Koprivničko-križevačku županiju su na sjednici predstavljali zamjenik župana Darko Sobota i pročelnik Službe ureda župana Vladimir Šadek. Nakon službenog dijela sastanka zamjenik župana je s prisutnim predstavnicima regija iz Austrije i Slovenije razgovarao o budućoj suradnji, te je glavnog tajnika Radne zajednice pozvao u posjet Koprivničko-križevačkoj županiji radi dogovora o daljnjoj suradnji unutar organizacije i među regijama.