Predstavnici Županije prisustvovali partnerskim konzultacijama o programskim dokumentima za korištenje EU fondova

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU je u Hotelu Westin u Zagrebu od 4. do 6. prosinca organiziralo partnerske konzultacije o programskim dokumentima pod nazivom „Hrvatska i fondovi Europske unije 2014. – 2020.: Ulaganje u budućnost“. Prvog dana konzultacija predstavljeni su strategija i područja za ulaganja te je pojašnjen pristup teritorijalnom razvoju, a partnerske konzultacije je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić.

Ovim konzultacijama nastavlja se proces savjetovanja sa zainteresiranim partnerima i javnošću vezan uz planiranje i programiranje europskih strukturnih i investicijskih fondova u okviru Kohezijske politike za Hrvatsku. Ukupna alokacija za Kohezijsku politiku za Republiku Hrvatsku u razdoblju od 2014. do 2020. iznosi 8,029 milijardi eura.

Uz predstavnike ministarstava, jedinica lokalne i regionalne samouprave, razvojnih agencija, te raznih institucija, organizacija i gospodarstvenika, prvom danu konzultacija su ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovali ravnateljica PORA Razvojne agencije Melita Birčić i pročelnik Vladimir Šadek.

U četvrtak i petak, 5. i 6. prosinca, konzultacije se nastavljaju po prioritetima ulaganja, koji su sljedeći:

  1. Inovativno i konkurentno poslovno i istraživačko okruženje,
  2. Poticanje energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i zaštite prirodnih resursa,
  3. Održiva i moderna prometna i mrežna infrastruktura,
  4. Povećanje sudjelovanja na tržištu rada i poboljšanja kvalitete obrazovnog sustava,
  5. Smanjenje siromaštva i aktivno socijalno uključivanje,
  6. Potpora kvaliteti, djelotvornosti i učinkovitosti javne uprave i pravosuđa.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU je pozivalo i zainteresiranu javnost da se uključi u javnu raspravu oko prijedloga strategije i područja ulaganja iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, pa je u tu svrhu izradilo konzultacijski dokument na koji se do 20. siječnja mogu dati komentari i primjedbe. Sam konzultacijski dokument i upute za očitovanje na isti mogu se pronaći na web stranicama http://www.mrrfeu.hr/default.aspx?id=1789.