Predstavnici Županije na sastanku poljoprivrednika i bankara

U prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Koprivnici 26. siječnja, u organizaciji Hrvatskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu, održan je radni sastanak poljoprivrednika i predstavnika banaka. Teme sastanka bile su traženje rješenja za hrvatski model održavanja postojeće poljoprivredne proizvodnje i otplate kredita u uvjetima ekonomske krize, kao i razmatranje modela daljnjih investicija u razvoj i proizvodnju.

Sastanku su pored organizatora prisustvovali predstavnici HBOR-a, komercijalnih banaka (Zagrebačka banka, Podravska banka, Erste banka, Raiffeisen banka), Hrvatske poljoprivredne komore, Croatiastočara, te županijskih i koprivničkih gradskih službi za poljoprivredu i gospodarstvo. Ispred Koprivničko-križevačke županije sastanku su prisustvovali zamjenik župana Darko Sobota, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj i turizam Denis Maksić i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i komunalne djelatnosti Marijan Štimac.

Zamjenik župana Darko Sobota u svom je obraćanju iznio kako je činjenica da su seljaci u velikim problemima s vračanjem kredita, ali da je teško očekivati da će im banke otpisati kamate. – Mi držimo da je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja nositelj operativnog programa i taj se problem može jedino riješiti preko Ministarstva i Vlade RH. Mi smo takav dopis poslali Ministarstvu poljoprivrede i Vladi, a sama Županija nema načina da pomogne našim stočarima otplatiti kredite. Županija predlaže reprogramiranje kredita putem HBOR-a ili uvođenje moratorija na otplatu kredita na određeni vremenski period. Budući da je Vlada RH donijela odluku o mjerama za gospodarski oporavak i aktivno se uključila u kreditiranje poduzetnika s ciljem poticanja likvidnosti, mi predlažemo da se kroz taj program dio sredstava usmjeri prema poljoprivrednim proizvođačima, jer drugo rješenje ne vidimo, kazao je Sobota i dodao da je u početku sve bilo lijepo zamišljeno, da su putem operativnog plana napravljene farme i sad kad su došli problemi ljudi se osjećaju izdani. Kazao je da ukoliko bi se krizno razdoblje premostilo putem predloženog modela, tek bi se tada moglo razmišljati o daljnjim investicijama.