Predstavnici Županije na obilasku poljoprivrednih farmi u Austriji

Radi upoznavanja s standardima i propisima EU glede stočarske proizvodnje u naseljenim mjestima u ruralnom prostoru Hrvatski savez udruga „Proizvođača mlijeka“ 13. travnja je organizirao stručno putovanje u Austriju. Cilj je bio vidjeti način kako su prostorni planovi vezani uz stočarsku proizvodnju usklađeni s tehnološkim potrebama proizvodnje.

Zajedno s delegacijom proizvođača mlijeka u Austriju su kao predstavnici Koprivničko-križevačke županije također išli pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj i turizam Denis Maksić i ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Zlatko Filipović. Prisutni su bili i predstavnici Hrvatskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu iz Koprivnica, Virovitice i Zagreba, te glavni urednik HTV-ove emisije ”Plodovi zemlje” Vlatko Grgurić, koji je radio prilog za nedjeljnu emisiju.

Hrvatska delegacija prvo je posjetila farmu Leichtfried u Muerzhofenu, kapaciteta od 60 grla krava, koja se nalazi tik uz crkvu i dječji vrtić, a nakon toga posjetili su farmu Derler, kapaciteta od oko 80 grla, s uređenim restoranom iznad izmuzišta. Iskustva usvojena u Austriji nastojat će u budućnosti primjenjivati u Hrvatskoj, te činiti sve kako bi poljoprivrednici zadovoljili preduvjete za dobivanje sredstava iz EU fondova.