Predstavnici Županije i zdravstvenih ustanova ponovno se sastali s članovima Hrvatske liječničke komore na temu statusa liječnika

U prostorima Županijske uprave u utorak, 19. ožujka župan Darko Koren i zamjenik župana Ratimir Ljubić održali su sastanak s predstavnicima Hrvatske liječničke komore – prvim dopredsjednikom i v.d. predsjednika Krešimirom Luetićem, voditeljem Ureda za stručno-medicinske poslove i međunarodnu suradnju Ivanom Bekavcem i predsjednikom Liječničke komore Koprivničko-križevačke županije  Dubravkom Mišićem. Tema sastanka bile su mjere za privlačenje i ostanak liječnika na području Županije, a sastanku su prisustvovali i ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova, Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica, županijskog Doma zdravlja, županijskog Zavoda za hitnu medicinu i županijskog Zavoda za javno zdravstvo te pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti.

Nastavak je to prijašnjih aktivnosti kojima se nastoji privući liječnike za rad i ostanak na ovom području, a Županija konkretnim koracima, poput sufinanciranja kamata na stambene kredite, želi utjecati na rješavanje jednog od najvažnijih pitanja u Hrvatskoj – odljeva zdravstvenih djelatnika, prvenstveno liječnika.

Drago nam je što smo se ponovno sastali oko ove važne inicijative koju smo pokrenuli prošle godine kako bi sudjelovali u rješavanju tog gorućeg problema – zadržavanja liječničke struke na području Hrvatske, a posebno u našoj županiji. Izrazili smo želju i spremnost da se na taj način uključimo jer smatramo to važnim problemom na koji treba što prije reagirati. Nedavno smo imali sastanak i s predstavnicima banaka, i moramo se odlučiti koji su nam sljedeći koraci, u čemu će nam biti od koristi vaše informacije kako bi mogli dalje planirati. Također smo razgovarali da se tim programom sufinanciranja kamata obuhvate i korisnici postojećih kredita, koji bi mogli prijeći na povoljnije uvjete. Svoj zadatak smo shvatili zaista ozbiljno, imamo volju i mogućnosti i još jednom Vam zahvaljujem na podršci i suradnji.“, kazao je župan.

Dopredsjednik Luetić županu je uzvratio zahvale na sastanku te kazao kako to govori koliko je Županiji stalo do zdravstvenog sustava koji je najvažniji u društvu jer svi građani imaju u njemu svoj interes.

Svjesni smo poteškoća s kojima se suočava zdravstveni sustav, a jedan od većih problema  je što je sustav zakonski decentraliziran, a financijski centraliziran. Županije ne mogu utjecati na rješavanje problema svih dijelova sve tog sustava, no mogu u kadrovskom i organizacijskom smislu, odnosno lokalna se zajednica može uključiti u stambeno zbrinjavanje liječnika i edukaciju.“, dodao je potpredsjednik Luetić.

Župan je gostima pojasnio i kako Županija godišnje ulaže 370 tisuća  kuna u specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu u Križevcima i Đurđevcu, čime se smanjuju liste čekanja u koprivničkoj bolnici, a ta se sredstva planiraju povećati na 600 tisuća kuna. Uz sufinanciranje kamata na stambene kredite, Županija je spremna surađivati i po pitanju edukacija liječnika, što su sve konkretne mjere kojima se želi utjecati na njihov dolazak, odnosno ostanak na području Županije. Važno je spomenuti i kako je Županija ove godine osigurala najviše stipendija za studente dosad, ukupno 35, a najzatupljeniji je studij medicine.

Predsjednik Županijskog povjerenstva Mišić zatim je predstavio rezultate ankete koja je provedena među liječnicima na području Županije, a njih 40-tak iskazalo je interes za ovakvu vrstu subvencije. Također je zamolio ravnatelje da informiraju liječnike u svojim ustanovama o mogućnostima subvencioniranja kamata na stambene kredite s čime su se oni složili te predstavili potrebe za liječnicima u svojim ustanovama. Ravnatelji su izrazili zadovoljstvo ovim mjerama i time što se Županija aktivno uključila u rješavanje problema nedostatka liječnika.

Na kraju sastanka, župan je okupljenima zahvalio na suradnji i konstruktivnim prijedlozima, a u cilju realizacije planiranih mjera istaknuta je potreba za nastavkom daljnje suradnje.