Predstavnici Udruga mljekara „Drava – Sava“ na sastanku u Županiji

Na inicijativu predstavnika Proizvođačke organizacije Udruga mljekara „Drava-Sava“, danas, 13. siječnja organiziran je sastanak u prostorijama Koprivničko-križevačke županije, a  sastanku su prisustvovali župan Darko Koren i zamjenik župana Darko Sobota sa suradnicima.

Svim prisutnima obratio se župan Koren te pohvalio inicijativu za osnivanje takve vrste organizacije i istaknuo kako će uloga same organizacije i njeni prijedlozi zasigurno biti vrlo značajni u budućnosti za gospodarstvo Republike Hrvatske.

Predsjednik Željko Turčić zahvalio je županu i Županiji na dosadašnjoj suradnji i podršci u dvogodišnjem radu od samog osnivanja sa željom za daljnjim razvojem aktivnosti Proizvođačke organizacije.

Jedna od tema sastanka bila je smanjenje sredstava od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Naime, Rješenjem od Ministarstva poljoprivrede prihvaćen je Poslovni plan Proizvođačke organizacije u iznosu od 750.000,00 kuna, ali im je Agencija odobrila samo 635.650,00 kuna.

IMG_0697mVoditeljica Proizvođačke organizacije Udruga mljekara „Drava – Sava“ Marina Ivančan istaknula je kako su im u Agenciji uskratili sredstva kao „neprihvatljive troškove“ i to za edukaciju i radionicu s članovima, promotivni materijal, izradu vizualnog identiteta, knjigovodstvo, oglašavanje te najam autobusa za odlazak na edukacije i radionice zbog čega su uputili prigovor samoj Agenciji.

Trenutno je u Udrugu „Drava – Sava“ učlanjeno 225 članova od čega je 189 isporučitelja mlijeka, a koji se svakodnevno susreću s raznim problemima od kojih je jedan i isporuka mlijeka na tržište, objasnila je Ivančan.

Na sastanku se razgovaralo i o Županijskim programima namijenjenim stočarima te prilagođavanju i subvencioniranju programa sukladno njihovim potrebama. Na sastanku su se dotakli i teme malih proizvođača te razgovarali o mogućim mjerama koje bi se trebale provesti kako bi se upravo njih očuvalo. Ovom prilikom predstavnicima Udruga mljekara najavljeno je i objavljivanje Javnih poziva za programe i aktivnosti iz područja gospodarstva i poljoprivrede koji su u pripremi i biti će objavljeni tijekom veljače.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.