Predstavnici tvrtke Nahtec obišli poduzetničke zone u podravskim općinama

Kao što je dogovoreno na sastanku održanom u Županiji prošli tjedan predstavnici austrijske tvrtke Nahtec su u srijedu 25. siječnja posjetili jedinice lokalne samouprave u đurđevačkoj Podravini.
Tvrtka Nahtec je zainteresirana za gradnju elektrane na biomasu na ovom području, a do sada već ima oko 40 sličnih elektrana, uglavnom u Slovačkoj, Češkoj, Italiji i Austriji. U Hrvatskoj su im dvije elektrane u fazi izgradnje. Za izgradnju elektrane potrebno im je oko 2 ha zemljišta u blizini visokonaponske mreže i poljoprivrednih površina sa kojih bi koristili sirovinu, te  objekata kojima bi mogli distribuirati toplu vodu koja nastaje kao nusprodukt.
U obilasku poslovnih zona pratio ih je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i komunalne djelatnosti Marijan Štimac. U Kalinovcu su razgovarali s načelnikom Općine Brankom Sobotom i direktorom Poljoprivredne zadruge Milekom Markačom, koji su im pokazali prostorni plan poduzetničke zone Jug a potom i potencijalnu lokaciju u istoj zoni. U Kloštru Podravskom dočekao ih je načelnik Općine Marijan Debeljak sa suradnicima, te ih upoznao sa situacijom u njihovoj poduzetničkoj zoni. U Đurđevcu su vidjeli lokaciju u poduzetničkoj zoni A, a primio ih je gradonačelnik Slavko Gračan. Načelnik Općine Virje Mirko Perok pokazao je gostima nekoliko lokacija u tamošnjoj poduzetničkoj zoni, dok im je pak načelnik Općine Novigrad Podravski Mladen Mađer predstavio prednosti novigradskih poslovnih zona.
Predstavnici tvrtke Nahtec zaključili su da sve poduzetničke zone zadovoljavaju njihove uvjete, a općine su iskazale velik interes za ovakvu investiciju. U narednom razdoblju predstoje im daljnji razgovori o mogućnostima realizacije izgradnje elektrane.