Predstavljeni rezultati projekta „VEC Sharing“ i održano zajedničko natjecanje mađarskih i hrvatskih kuhara

U prostorima Obrtničke škole Koprivnica u petak, 28. rujna predstavljeni su rezultati projekta projekta „Cross-border Vocational Education Capacity Sharing“ (skraćeno „VEC Sharing“) koji je odobren u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014. do 2020. godine.

Vodeći partner bila je koprivnička Obrtnička škola, a ostali partneri PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja, Srednja škola Stjepana Sulimanca iz Pitomače, Srednja škola iz Csurga te Srednja škola iz Nagybajoma. Cilj projekta bilo je unapređenje kompetencija učenika i profesora kroz razmjenu znanja i iskustava s kolegama iz prekograničnog područja, i to za zanimanja zavarivač, kuhar, pekar, slastičar i poljoprivrednik. Projekt je vrijedan 243.545 eura, sufinanciran je od Europske unije 85%, a od aktivnosti ostvarene su mobilnosti učenika, izrada zanimljive kuharice na tri jezika, priprema i izložba jela, nabava opreme, sportski susreti, predavanja te izrada analize tržišta rada za zanimanja u projektu. Također su održane tjedne i dvotjedne stručne prakse te je izrađen zajednički stručni program prakse.

Predstavljanju rezultata projekta prisustvovao je zamjenik župana Ratimir Ljubić sa suradnicima koji je partnerima čestitao na uspješnoj realizaciji planova, naglasivši važnost promocije strukovnih zanimanja, kao i razvoja prijateljskih odnosa hrvatskih i mađarskih obrazovnih institucija što će biti osnova za daljnju suradnju. Uz zamjenika Ljubića, obratili su se i ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Zlatko Martić, programska menadžerica Zajedničkog tajništva Marian Zelei te koordinator projekta i profesor u Obrtničkoj školi Saša Seretin.

Nakon uvodnih govora, krenulo se u predvorje škole gdje su učenici i profesori svih partnerskih škola koje sudjeluju u projektu demonstrirali rezultate dosad provedenih praksi za zavarivače, poljoprivrednike, kuhare, pekare i slastičare, a održano je i natjecanje hrvatskih i mađarskih kuhara koji su imali zadatak pripremiti tri jela, između ostalog i kolač mađaricu. Cilj svih događanja bio je promovirati obrtnička zanimanja u prekograničnom području Mađarske i Hrvatske, a ujedno je obilježen i Dan europske suradnje.

Služba ureda župana