Predstavljeni rezultati projekta „Svi u školi, svi pri stolu 2“

U prostorijama Županijske uprave u petak, 24. kolovoza predstavljeni su rezultati projekta „Svi u školi, svi pri stolu 2“ kojim je za 822 učenika koji žive u siromaštvu ili riziku od siromaštva, kroz nastavnu godinu 2017./2018., osigurana besplatna školska prehrana. Nositelj projekta bila je Koprivničko-križevačka županija, partneri su 18 osnovnih škola kojima je Županija osnivač, a ukupno je tijekom projekta podijeljeno 132.057 obroka.

Okupljenim ravnateljima i drugim predstavnicima škola uvodno se obratio zamjenik župana Ratimir Ljubić koji im je zahvalio na uključivanju i suradnji u provođenju projekta te naglasio važnost zajedničkih sastanka u smislu unaprjeđenja te suradnje i informiranja. Također je na doprinosu zahvalio i Regionalnoj razvojnoj agenciji Koprivničko-križevačke županije PORA-i, odnosno ravnateljici Meliti Birčić i suradnicima, koji su pružili stručnu i tehničku podršku.

Uspješno smo priveli kraju jedan od najvažnijih projekta koji je usmjeren na pružanje pomoći djeci koja žive u siromaštvu ili riziku od siromaštva, nadam se da ste zadovoljni kao projekti partneri i još vam jednom zahvaljujem na suradnji te se nadam kako ćemo ovaj pozitivan primjer nastaviti i nove školske godine.“, dodao je zamjenik Ljubić.

Voditelj projekta Vladimir Šadek zatim je kroz prezentaciju predstavio analizu projektnih rezultata, gdje je naglasio kako je projekt vrijedan 835.420,79 kuna, bespovratna sredstva osigurana su u 100-postotnom iznosu, a izvori financiranja su Fond europske pomoći za najpotrebitije (85 posto) i državni proračun Republike Hrvatske (15 posto). Posredničko tijelo bilo je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a 822 učenika hranila su se u sklopu projekta od rujna 2017. Tijekom školske godine projekt je napustilo 25 učenika, ušla su 3 nova učenika, a na kraju projektnog razdoblja školske je obroke primalo 800 učenika.

Voditelj Šadek najavio je i kako je raspisan novi poziv „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2018. – 2019.)“ u kojemu su novina jasno zadani kriteriji, a utvrđena cijena jednog školskog obroka po učeniku iznosi 5,47 kuna. Novost je i da evidentirani izostanak učenika iz škole do tri dana neće utjecati na prihvatljivost troška obroka, a okupljeni su pozvani da u Županiju dostave odluke školskih odbora svake škole o utvrđivanju kriterija za uključivanje učenika u projekt i broju učenika koji se uključuju po pojedinom kriteriju, kao i ostale potrebne dokumente.

Važno je spomenuti i kako je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, kao posredničko tijelo, u školama u Svetom Petru Orehovcu i Gornjoj Rijeci izvršilo nadzor provođenja projekta u kojemu je potvrđeno kako su sve projektne obveze uredno i bez prigovora izvršene. Ravnatelji su izrazili zadovoljstvo sudjelovanjem u ovom važnom projektu te su zahvalili Županiji i PORA-i na suradnji.

Prezentaciju o rezultatima projekta možete vidjeti OVDJE.

Služba ureda župana