Predstavljena umjetničko-edukativno intervencija „Mapiranje Koprivnice“

Zamjenik župana Ivan Pal u subotu, 14. ožujka prisustvovao je umjetničko-edukativnoj radionici „Mapiranje Koprivnice“ koja je održana na Zrinskom trgu u Koprivnici.
Uz pomoć velike karte, učenici Gimnazije “Fran Galović“ vodili su svoje sugrađane kroz povijest Koprivnice u Drugom svjetskom ratu. Umjetničko-edukativna intervencija Mapiranje Koprivnice predstavlja višemjesečna istraživanja učenika i mentora koja su provodili u sklopu EU projekta Goethe-Instituta Kroatien “Dvostruki teret-učenje o nacionalsocijalizmu i o holokaustu“. Gimnazija je partnerska škola Goethe-Instituta Kroatien u okviru inicijative Škole: partneri budućnosti s kojom je ostvarena suradnja i u sklopu projekta “Dvostruki teret”. Projekt traje od travnja prošle godine, a u njemu sudjeluje pet škola i desetak institucija iz zemalja regije uključujući Njemačku.
Tijekom ožujka i travnja slijede prezentacije u Zaprešiću, Veszprému, Beogradu i Sarajevu. Svaka je od škola surađivala s institucijama, stručnjacima i umjetnicima, a istraživanju teme nacionalsocijalizma i holokausta pristupili su kroz rad u različitim medijima. Mapiranju Koprivnice prisustvovao je zamjenik župana Ivan Pal koji je prilikom otvaranja pozdravio prisutne i zahvalio se Goethe institutu i Gimnaziji Fran Galović koja se uključila u projekt. „Smatram da je to jedan jako dobar odnos koji će koristiti i biti na dobrobit našoj sredini“. Mapiranju su prisustvovali ravnateljica Goethe-Instituta Kroatien Katrin Ostwald-Richter, ravnatelj Gimnazije Vjekoslav Robotić i predsjednica Židovske općine Koprivnica Sanja Švarc-Janjanin.
Autor koncepta umjetničko-edukativne intervencije je Saša Šimpraga, a za oblikovanje su, uz učenike, bile zadužene dizajnerica Petra Milički i scenografkinja Ana Ogrizović. Učenike su mentorirali profesori povijesti Gimnazije Fran Galović Katarina Horvat, Gordana Trnski i Zoran Pintarić te povjesničarka Dea Marić iz Documente–centra za suočavanje s prošlošću.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.