Predstavljena inicijativa za ustroj Županijskog vatrogasnog operativnog centra

U prostorijama Županijske uprave u utorak 11. srpnja župan Darko Koren i suradnici održali su sastanak s predstavnicima Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije, na kojemu je zapovjednik Zvonimir Habijan predstavio inicijativu za ustroj Županijskog vatrogasnog operativnog centra.

Zapovjednik Habijan pojasnio je kako se posljednje dvije godine na sjednicama Predsjedništva i Zapovjedništva Hrvatske Vatrogasne zajednice govori o potrebi ustrojavanja županijskih vatrogasnih operativnih centara i jedinstvenoj bazi podataka o vatrogascima, opremi i vozilima u aplikaciji VATRO.net mreže Hrvatske vatrogasne zajednice.

VATRO.net je novi centralni sustav baze podataka, djeluje od 2016. godine, a u njemu su objedinjeni podaci o vatrogasnim organizacijama i članovima tih organizacija. Baza podataka čini temelj na koji se nadograđuju različiti moduli koji će biti od koristi vatrogasnim organizacijama za upravljanje vatrogasnim intervencijama, praćenje vatrogasnih vozila i vatrogasaca na intervencijama,  uzbunjivanje, korištenje interaktivne baze opasnih tvari te adresnog modula preko ZEOS-a.

Župan je kazao kako podržava inicijativu za ustroj Županijskog vatrogasnog operativnog centra, kao i svaki korak prema napretku vatrogasnog sustava, te je dodao kako je potrebno pronaći mogućnosti za financiranje kroz preraspodjelu sredstava proračuna Vatrogasne zajednice te postojeću infrastrukturu. Dodao je kako će inicijativu uputiti i prema Izvršnom odboru Hrvatske zajednice županija kako bi se ispitale različite opcije ustroja vatrogasnih operativnih centara u drugim županijama.

Zapovjednik Habijan još je naglasio kako za ustrojavanje ŽVOC-eva moraju biti osigurana financijska sredstva i u proračunima jedinica lokalne samouprave,  a HVZ jednokratno za jedan ŽVOC po županiji bez naknade osigurava kompletnu informatičku opremu u vrijednosti 100.000,00 kuna, u što spada 3 računala, centrala, DMR radio uređaji, ruter VPN, akumulatori i digitalna konzola.

Na sastanku je bilo riječi i o suradnji HVZ-a i HAKOM-a, u sklopu koje je ostvareno 5 novih projekata, a nabavlja se i strateška informatička oprema za nove aplikacije. HVZ je od strane Ministarstva rada i mirovinskog sustava odobren program pod nazivom Jačanje informatičkih znanja i vještina pripadnika vatrogasnih organizacija u RH“, u iznosu od oko 9 milijuna kuna, s time da će se više od 50% sredstava utrošiti u edukacije. Prema Planu i programu osposobljavanja operatera za ŽVOC tijekom narednog perioda uključit će se 8 do 10 osoba u svakoj županijskoj vatrogasnoj zajednici, a u narednom petogodišnjem razdoblju ukupno će se provesti 643 edukacije kroz koje će se educirati 3358 osoba, od čega 413 profesionalnih  i 2945 dobrovoljnih vatrogasaca.

Služba ureda župana