Predstavljena „Garancija za mlade“ u Koprivnici

U prostorijama HGK Županijske Komore Koprivnica danas, 10. ožujka ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić predstavio je novosti vezane uz mjere aktivne politike zapošljavanja, a koje se provode u sklopu Garancije za mlade te informacije o fiskalnim olakšicama koje poslodavci mogu koristiti prilikom zapošljavanja mladih osoba.
Predstavljanju Mjera prisustvovao je i župan Darko Koren sa suradnicima koji je u svom obraćanju istaknuo: „Koprivničko-križevačka županija podržava i koristi dostupne mjere za mlade preko Zavoda za zapošljavanje, a u najvećoj mjeri uglavnom je riječ o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa“. Iskustva u provođenju ove Mjere su zaista dobra budući da je u Koprivničko-križevačkoj županiji do sada bilo zaposleno oko stotinjak pripravnika putem stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa.
Ministar Mrsić u svom izlaganju naveo je kako je Garancija za mlade novi pristup u rješavanju pitanja nezaposlenosti mladih osoba, kojim se sve osobe mlađe od 30 godina nastoji što brže aktivirati na tržištu rada. Hrvatska će za navedeni program na raspolaganju imati gotovo 150 milijuna eura iz strukturnih fondova EU za razdoblje od 2014-2020. godine. Mjera nalaže da se mladom čovjeku, kada se prijavi na Zavod za zapošljavanje u roku od 4 mjeseca mora omogućiti zapošljavanje, vježbeništvo ili dodatno obrazovanje. Nadalje, usvojene su izmjene zakona o doprinosu na plaću gdje je poslodavac dobio mogućnost, ukoliko zaposli mladu osobu u dobi od 14 do 30 godina ugovorom na neodređeno, biti oslobođen doprinosa na plaću, odnosno bruto iznos od 17.2 posto, rekao je ministar Mrsić. Mjeru mogu koristiti županije, gradovi, nevladine udruge, a kojima je cilj zadržati mlade ljude u Hrvatskoj te im osigurati radna mjesta, dodao je ministar Mrsić.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.