Predstavljen Vodič kroz srednje škole Koprivničko-križevačke županije za školsku godinu 2021./2022.

Vodič je namijenjen učenicima osmih razreda osnovnih škola i na jednom mjestu sadrži sve potrebne informacije o školama i programima koje nude te je adekvatan alat za donošenje važne odluke o izboru zanimanja. Županija kao osnivač vodi brigu o 18 osnovnih škola, osam srednjih i Učeničkom domu u Križevcima te vjerujemo kako će ovaj kvalitetan materijal biti od velike koristi učenicima i roditeljima, ali i ravnateljima - napomenuo je župan Koren.

U prostorima Srednje škole Koprivnica župan Darko Koren danas je predstavio Vodič kroz srednje škole Koprivničko-križevačke županije za školsku godinu 2021./2022. Na predstavljanju su bili prisutni i zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnica Upravnog odjela  za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek, ravnatelji osnovnih i srednjih škola s područja županije te predstavnici partnera na izradi Vodiča – Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica, Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci.

Župan je istaknuo kako je ovo druga godina izdavanja takvog Vodiča, obzirom na nemogućnost predstavljanja srednjih škola i organiziranja promotivnih aktivnosti u osnovnim školama koje su se dosad provodile u vezi upisa učenika.

Vodič je namijenjen učenicima osmih razreda osnovnih škola i na jednom mjestu sadrži sve potrebne informacije o školama i programima koje nude te je adekvatan alat za donošenje važne odluke o izboru zanimanja. Županija kao osnivač vodi brigu o 18 osnovnih škola, osam srednjih iUčeničkom domu u Križevcima te vjerujemo kako će ovaj kvalitetan materijal biti od velike koristi učenicima i roditeljima, ali i ravnateljima. Kontinuiranim ulaganjima dokazujemo da nam je obrazovanje u fokusu, a trenutno su u realizaciji dva kapitalna projekta – 70 milijuna kuna vrijedna izgradnja pet školskih sportskih dvorana u općinama i 70 milijuna kuna vrijedan Centar kompetentnosti u Koprivnici i Đurđevcu. Sufinanciramo i prijevoz učenika, gradimo Učenički dom s Gradom Koprivnicom te provodimo brojne druge projekte, a ukupne investicije u obrazovni sektor iznose 160 milijuna kuna. U planu imamo i novih 11 projekata vrijednih 115 milijuna kuna, što je novi investicijski ciklus za sljedeće četiri godine“, kazao je župan Koren te zahvalio svim partnerima i ravnateljima koji su imali aktivnu ulogu u pripremi ovog Vodiča. Novina u odnosu na prošlu godinu su dva nova zanimanja – kemijski tehničar u Srednjoj školi Koprivnica i građevinski tehničar u Srednjoj školi „Ivan Seljanec“ Križevci te povezivanje s visokoškolskim ustanovama – Visokim gospodarskim učilištem u Križevcima te Sveučilištem Sjever u Koprivnici.

Predstavnici projektnih partnera – Renata Lohajner uime HGK ŽK Koprivnica, Božo Barać uime županijske Obrtničke komore te Marija Đuran uime Hrvatskoj zavoda za zapošljavanje izrazili su zadovoljstvo što sudjeluju u projektu te naglasili važnost povezivanja obrazovanja s gospodarstvom i kreiranja upisne politike prema potrebama tržišta rada. Ujedno su zahvalili Županiji što ulaže iznimno mnogo energije i truda u obrazovanje po čemu može biti uzor drugim županijama.

Uime okupljenih ravnatelja obratila se ravnateljica koprivničke Srednje škole Manuela Gregurić koja je zahvalila Županiji koja je prepoznala potrebu da se izradi Vodič te time pomogne učenicima i njihovim roditeljima.

Na kraju sastanka pročelnica Mušlek predstavila je strukturu i sadržaj Vodiča napomenuvši kako vjeruje da će učenici, uz pomoć Vodiča i u suradnji s roditeljima, donijeti dobre odluke i odabrati najbolje školske programe koji odgovaraju njihovim željama i potrebama.

Vodič je tiskan u 1.500 primjeraka, sadrži oko 100 stranica i konceptualno je sadržan u nekoliko cjelina. Dio opisuje projekte koje provodi Županija, a koji su komparativna prednost za upis u srednju školu na ovom području, dok je najveći i najvažniji dio posvećen školama i njihovim programima. Svaka škola ima upisni plan, osnovne informacije, a predstavljena su i zanimanja koja sadrže detaljan opis svih programa. Također se odgovara na pitanja što će učenici naučiti i gdje će moći raditi,“ pojasnila je pročelnica Mušlek.

Osim u tiskanom obliku, Vodič je dostupan i na internetskoj stranici Županije, a možete ga pogledati i preuzeti na sljedećoj poveznici: Vodič kroz srednje škole Koprivničko-križevačke županije za školsku godinu 2021./2022.

 

Služba ureda župana