Predstavljen  Vodič kroz srednje škole Koprivničko-križevačke županije, moderna publikacija koja će osnovnoškolcima olakšati odluku o odabiru srednjoškolskog programa

„Željeli smo učenicima omogućiti da se što kvalitetnije upoznaju s mogućnostima daljnjeg obrazovnog procesa u našim srednjim školama jer svi znamo da odluka o nastavku obrazovanja nije nimalo lagana te da se radi o jednom od ključnih momenata u životu svakog učenika", istaknuo je župan Koren

U prostorijama koprivničke Gimnazije „Fran Galović“ danas je službeno predstavljen  Vodič kroz srednje škole Koprivničko-križevačke županije 2020./2021. Projekt je pokrenula Koprivničko-križevačka županija u suradnji s partnerima iz HGK – Županijska komora Koprivnica, Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Križevci.

Župan Darko Koren je na predstavljanju zahvalio svima koji su sudjelovali u izradi publikacije istaknuvši kako se promocija upisa u srednje škole zbog izvanrednih okolnosti odvija na nešto drugačiji način od uobičajenog, no Županijska je uprava učenicima osmih razreda i njihovim roditeljima putem vrijednog i funkcionalnog promotivnog  materijala osigurala sve relevantne informacije o školskim programima na području županije te na taj način olakšala potencijalni odabir.

Željeli smo učenicima omogućiti da se što kvalitetnije upoznaju s mogućnostima daljnjeg obrazovnog procesa u našim srednjim školama. Svi znamo da odluka o nastavku obrazovanja nije nimalo lagana te da se radi o jednom od ključnih momenata u životu svakog učenika. Vodič je nastao u Županijskoj upravi nakon razgovora o novim oblicima promocije upisa i napravljen je vrlo kvalitetno. Riječ je o iznimno reprezentativnom materijalu kojim smo obuhvatili sve informacije i ključne dionike unutar obrazovnog procesa. Siguran sam da će doprinijeti i pomoći učenicima i roditeljima prilikom donošenja odluke. Vodič će se distribuirati u osnovnim školama idućeg tjedna, a ravnatelji će ih preko učitelja dostaviti učenicima i roditeljima, kako u onim školama kojima je osnivač Županija tako i osnovnim školama kojima su osnivači Gradovi za što smo dobili suglasnost. Još jednom zahvaljujem svim partnerima koji su prihvatili poziv za sudjelovanjem “, istaknuo je župan.

Tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije  Božo Barać zahvalio je Županiji na inicijativi i vrijednom projektu naglasivši važnost partnerstva svih institucija na čelu sa Županijom. „U toj smo suradnji županija koja je uzor drugima, a ovo je nastavak lijepe priče promocije s vrlo kvalitetnim materijalom. Važno je da su predstavljene sve srednje škole u našoj županiji, a mi smo naravno orijentirani na one koje se vežu za obrte i trogodišnja  strukovna zanimanja koja su i najdeficitarnija. Vjerujem kako će učenici i njihovi roditelji biti vrlo zadovoljni ovim materijalom koji će pomoći da izaberu zanimanje prema svojim afinitetima“, kazao je Barać.

O usklađenosti potreba tržišta rada i upisa u srednje škole govorila je Biserka Golubić  iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Ispostava Koprivnica koja je istaknula kako će Vodič sadržajno i vizualno biti izuzetno važan učenicima. „Već godinama surađujemo s učenicima i pratimo tržište rada te poznajemo zahtjeve poslodavaca i koje kompetencije traže. Izabrati zvanje i budući posao je velika odluka, a ovaj će Vodič puno u tome pomoći“, naglasila je Golubić.

Ispred HGK – Županijske  komore Koprivnica prisutnima se obratila Renata Lohajner  podsjetivši na suradnju iz 2017. godine i projekt „Što ću biti kad odrastem“ kojim su se promovirala deficitarna strukovna zanimanja. „ Učenici su pred ključnom odlukom, a Vodič će im pomoći da se odluče za pravo zanimanje. Upisna politika se treba kreirati prema potrebama gospodarstva, a ona zanimanja koja su deficitarna će biti i u većem fokusu poslodavaca jer za njima postoji potreba na tržištu rada“, rekla je Lohajner.

U ime ravnatelja, prisutnima se obratio ravnatelj Gimnazije Fran Galović Vjekoslav Robotić, koji je prijelaz iz primarnog u sekundarno obrazovanje istaknuo kao najbitniji dio školovanja. „Za pretpostaviti je da će Vodič odraditi svoj dio posla u usmjeravanju učenika. Ravnatelji i škole ovdje nisu konkurencija, već svi imamo isti cilj da promoviramo ono najbolje što imamo u svojim školama. Vodič je sjajan nadomjestak za promociju upisa koje ove godine nema u klasičnom obliku i vjerujem kako ćemo i putem ove publikacije stvoriti povjerenje kod učenika da upišu srednje škole na području naše županije“, kazao je ravnatelj Robotić.

Vodič kroz srednje škole Koprivničko-križevačke županije predstavila je pročelnica Upravnog odjela  za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek koja je kazala kako je on rezultat želje da se na jednom mjestu obuhvate sve važne informacije o srednjoškolskim programima te prikažu komparativne prednosti školovanje na području Koprivničko-križevačke županije.

„Učenici osmih razreda na stranicama ove moderne i atraktivne publikacije moći će pronaći sve potrebne informacije – od gimnazijskih  pa sve do strukovnih programa koje škole nude sa detaljnim opisom zanimanja, broju upisnih mjesta, kompetencijama i znanjima koje će se tijekom školovanja steći te prednostima  i posebnostima koje su specifične za svaku pojedinu školu. Osim u tiskanom obliku publikacija će biti  dostupna i u digitalnom obliku na mrežnoj stranici Koprivničko-križevačke županije. Sve škole su nam jednako važne i željeli smo učenicima što više olakšati odluku koja je pred njima, vjerujemo kako će Vodič tome pridonijeti“, naglasila je pročelnica Mušlek.

Vodič obuhvaća školske ustanove kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija – Gimnaziju „Fran Galović“ Koprivnica, Srednju školu Koprivnica, Obrtničku školu Koprivnica, Gimnaziju Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci, Srednju školu „Ivan Seljanec“ Križevci, Srednju gospodarsku školu Križevci, Gimnaziju dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac i Strukovnu škola Đurđevac te školske ustanove kojima su osnivači gradovi Koprivnica i Križevci –  Umjetničku škola Fortunat Pintarić Koprivnica i Glazbenu školu Alberta Štrige Križevci.

Spomenimo kako su s ravnateljima srednjih škola dogovoreni i alternativni oblici promocije putem medijskih platformi koje će u narednom razdoblju provoditi škole i Županijska uprava kako bi učenici i roditelji imali sve potrebne i informacije koje će se moći pronaći u promotivnim člancima, medijskim objavama na županijskoj internetskoj stranici te u sklopu radijskih emisija koje će se na lokalnim radijskim postajama emitirati od idućeg tjedna.

Današnjem predstavljanju Vodiča kroz srednje škole Koprivničko-križevačke županije  uz ravnatelje i predstavnike srednjih škola prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić.

Vodič kroz srednje škole Koprivničko-križevačke županije možete preuzeti OVDJE.

Služba ureda župana