Predstavljen projekt „Što ću biti kad odrastem?“

„Mi kao Županija imamo ozbiljnu i odgovornu ulogu u ovoj inicijativi, no ono što je prepreka aktivnijoj ulozi u usmjeravanju mladih u deficitarna zanimanja je sustav i mreža programa koja je u našim školama postavljena na način da nema dovoljno stimulacije mladih da se opredijele za zanimanja koja su tražena na tržištu rada."

Na konferenciji za medije danas je predstavljen projekt promocije deficitarnih strukovnih zanimanja pod nazivom „Što ću biti kad odrastem?“ čiji je nositelj HGK Županijska komora Koprivnica, a partneri su Koprivničko-križevačka županija, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Križevci, Centar za informiranje i savjetovanje u karijeri, županijska Obrtnička komora te tvrtke Radnik, Rasco i Baltazar.

Voditeljica projekta Renata Lohajner zahvalila je Županiji što je prva prepoznala važnost ovog projekta te je kazala kako su se na pokretanje odlučili zbog velikog udjela nezaposlenosti mladih, koji u Koprivničko-križevačkoj županiji preko 36% te zbog nedostatka odgovarajućih kadrova, što su poslodavci, odnosno članovi Komore, prepoznali kao problem. Dodala je kako je potrebno povećati upise učenika u deficitarna strukovna zanimanja, primjerice tesare, zidare, strojobravare i limare, a takvu praksu preporučuje i Zavod za zapošljavanje.

Konferenciji je prisustvovao i župan Darko Koren koji je naglasio: „Mi kao Županija imamo ozbiljnu i odgovornu ulogu u ovoj inicijativi, no ono što je prepreka aktivnijoj ulozi u usmjeravanju mladih u deficitarna zanimanja je sustav i mreža programa koja je u našim školama postavljena na način da nema dovoljno stimulacije mladih da se opredijele za zanimanja koja su tražena na tržištu rada. Svatko od nas mora se truditi promijeniti takav sustav, a odlično je što su u ovaj projekt uključeni i ravnatelji strukovnih škola koji mogu dati veliki doprinos. Imamo zajednički konačni cilj, a to je da se što više mladih zaposli

Ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Ratimir Ljubić dodao je kako već godinama imaju poteškoće s upisom mladih u trogodišnja zanimanja, čemu je najčešći razlog nedovoljna atraktivnost takvih zanimanja za roditelje. Pohvalio je projekt za koji se nada kako će biti dodatan poticaj za promjenu situacije: „Važno je shvatiti kako su to dobra zanimanja koja imaju budućnost i sigurnost na tržištu rada, a učenici ako žele i imaju sposobnosti, mogu se nastaviti obrazovati i ići dalje na fakultete. Uvijek gledamo na potrebe gospodarstva i nudimo širok raspon zanimanja, ove godine čak 20, ali s manjim brojem učenika, kako bi mogli odraditi kvalitetnu praksu. Stipendiranje koje nude domaće tvrtke također je velika pomoć, a moramo se pohvaliti i kako, za razliku od drugih županija, nismo morali ukidati razredne odjele.“

Glavni cilj projekta je potaknuti učenike završnih razreda osnovnih škola na upis strukovnih zanimanja i time pridonijeti smanjenju jaza između ponude i potražnje na tržištu rada, kao i  smanjenju udjela nezaposlenih mladih ljudi. Također se planira informirati roditelje i učenike koja su to deficitarna zanimanja na području Županije, kakve su potrebe poslodavaca za novim zapošljavanjima, kakve su mogućnosti samozapošljavanja te dobivanja stipendijama, praksi i slično.

Tijekom svibnja i lipnja ove godine, provodit će se promotivna kampanja u sve 24 osnovne škole na području Županije, održat će se i Dan otvorenih vrata koprivničke Obrtničke škole, kao i savjetovanja za učenike završnih razreda osnovnih škola i njihove roditelje s ciljem popularizacije deficitarnih strukovnih zanimanja i poticanja učenika na upis u ta zanimanja. Učenici će također dobiti i brošuru s važnim informacijama o upisima i ponudama stipendija.

Projekt je financiran iz sredstava donatora i HGK ŽK Koprivnica.

Služba ureda župana