Predstavljen projekt razvoja svjetlovodne telekomunikacijske širokopojasne infrastrukture

Župan Darko Koren i zamjenik župana Darko Sobota sa suradnicima, načelnicima i predstavnicima Općina sastali su se u srijedu, 15. listopada u prostorijama Koprivničko-križevačke županije sa stručnjacima HT-ovog sektora za infrastrukturne Telekom usluge.

U uvodnom obraćanju župan se osvrnuo na važnost teme sastanka i činjenicu kako je danas svakodnevni život nezamisliv bez korištenja interneta, ali i koliko je progresivan razvoj današnjih tehnologija. Ovom prilikom župan je pozvao jedinice lokalne samouprave da se uz potporu Županije uključe u ovaj projekt razvoja širokopojasnog sustava kako bi se povukla EU sredstva.

Dragutin Gašpari iz Hrvatskog Telekoma prezentirao je Okvirni nacionalni program za razvoj širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja te naglasio kako je ovaj program polazište za pokretanje pojedinačnih projekata na lokalnoj i regionalnoj razini, pri čemu će sredstva državnih potpora većinom biti osigurana iz fondova EU-a u razdoblju od 2014. do 2020. godine. Gospodin Gašpari je preporučio da se objedine jedinice lokalne samouprave u jedan projekt zbog tehničkih i operativnih razloga.

Navedene su i smjernice za poticanje primjene optimalnih tehnoloških rješenja u projektima, redoslijed aktivnosti na pripremi i provedbi projekata te izrada nacrta Plana razvoja širokopojasne infrastrukture.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.