Predstavljen projekt „Energetski savjetnici za energetski siromašna kućanstva“

U Maloj vijećnici Grada Križevaca u ponedjeljak, 28. rujna 2015. održano je javno predstavljanje projekta “Energetski savjetnici za energetski siromašna kućanstva”, nositelja Koprivničko – križevačke županije te partnera Grada Križevci i Pučkog otvorenog učilišta Križevci. Podršku projektu kroz donacije dao je i Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj (UNDP).

U ime Koprivničko – križevačke županije kao nositelja projekta obratio se Radovan List voditelj Županijskog pododsjeka za energetiku, promet i poslove zaštite i spašavanja, a zamjenik gradonačelnika Tomislav Katanović istaknuo je kako je ovo jedna od realiziranih ideja Gradskog ureda za gospodarenje energijom, čime se dokazalo da su i jedinice lokalne samouprave sposobne provoditi ovakve programe. O projektu i samoj ideji iz koje je nastao, govorila je voditeljica Gradskog ureda, Ljiljana Stojsavljević Križan, dok je Sandra Vlašić u ime UNDP-a istaknula kako UNDP podržava ovaj projekt jer je to primjer kako se ideja održivog razvoja može provoditi u praksi. U ime partnera obratile su se i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Križevci Melita Habdija i Jadranka Čapalija predstojnica Područnog ureda Križevci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

energetski-savjetnici1Ukupna vrijednost projekta je 550.500,00 kn, a sufinancira ga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kroz Program za neposredno sufinanciranje provedbe obrazovnih, istraživačkih i razvojnih aktivnosti u iznosu od 198.400,00 kn.

Projekt će omogućiti dugotrajno nezaposlenim osobama da se dodatno obrazuju na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, za što će dobiti uvjerenje o osposobljenosti. Cilj je obići 500 kućanstava, prije svega ona kućanstva koja su primatelji minimalnog zajamčenog dohotka te ih upoznati s malim mjerama koje im dugoročno mogu donijeti uštede u računima. Ujedno bi se napravila baza podataka za novi projekt provođenja mjera energetske obnove za energetski siromašna kućanstva. Trajanje projekta je 18 mjeseci.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol