Predstavljen program međunarodnog folklornog festivala „Iz bakine škrinje“

Predstavnici Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije na konferenciji za novinare održanoj u utorak, 15. svibnja predstavili su program manifestacije „Iz bakine škrinje“, koja će se pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije održati od 17. do 20. srpnja 2014. godine. Organizator tradicionalnog, osmog međunarodnog folklornog festivala je županijska Turistička zajednica u suradnji sa folklornim ansamblom „Koprivnica“ i KUD-om „Petar Preradović“ iz Đurđevca.

Nakon uvodnih riječi direktora županijske TZ Zdravka Mihevca koji je izrazio nezadovoljstvo što manifestacija po prvi puta nije dobila nikakva financijska sredstva od Hrvatske turističke zajednice, viši stručni suradnik Krešo Blažek predstavio je ovogodišnji program „Iz bakine škrinje“. Prema njegovim riječima, TZ Koprivničko-križevačke županije dobila je brojne upite vezane za ovaj festival i to čak iz Grčke, Bugarske i Turske, no zbog financijskih razloga i zbog svega onoga što treba osigurati za boravak velikog broja sudionika nisu u mogućnosti sve ugostiti. U ova tri dana na festivalu će sudjelovati preko dvjesto folkloraša iz Hrvatske, Crne Gore, Mađarske, Slovenija i Republike Kosovo.

Otvorenje festivala i prva festivalska večer biti će u petak u Domu kulture u Đurđevcu kada će se publici predstaviti FA „Danilovgrad“ (Crna Gora), FA „Lidhja e Prizrenit“ iz Prizrena (Republika Kosovo), folklorno društvo „Anton Jože Štrafela“ iz Markovaca pri Ptuju (Slovenija), HKUD „Poculica“ iz Letovanića i KUD „Petar Preradović“.

Druge festivalske večeri u dvorani Domoljub u Koprivnici nastupiti će FA „Danilovgrad“, FA „Lidhja e Prizrenit“, Društvo svirača citre „Makvirag“ iz Letenyea (Mađarska), KUD „Terna“ iz Đakova te FA „Koprivnica“.

Za završetak festivala FA „Danilovgrad“ i FA „Lidhja e Prizrenit“ izvesti će humanitarni nastup u Domu za starije i nemoćne osobe u Koprivnici.

Župan Darko Koren također je izrazio nezadovoljstvo što festival nije dobio potporu HTZ-a, ali i zabrinutost jer je na ovaj način upitna budućnost ovakvih manifestacija kojima se „čuvaju nacionalne vrijednosti kojih sve dalje, imamo sve manje i manje“.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.