Predstavljen program 3. Alpe Jadran Festivala mladih pisaca

U prostorima Županijske uprave u utorak, 8. svibnja predstavljen je program trećeg po redu Alpe Jadran Festivala mladih pisaca koji će se održati od 17. do 19. svibnja 2018. godine u Koprivnici i Križevcima.

Organizator Festivala je Umjetnička organizacija Artikulacije, pokrovitelji su Savez Alpe Jadran i Koprivničko-križevačka županija, a partneri Časopis za književnost Manuskripte (Graz, Austrija), KUD Apokalipsa (Ljubljana, Slovenija), Založba Litera (Maribor, Slovenija), Nagy Gaspar Kulturalis Kozpont (Vasvar Mađarska), Gimnazija Frana Galovića Koprivnica, Muzej grada Koprivnice, Srednja škola Koprivnica, Obrtnička škola Koprivnica, Gradska knjižnica „Franjo Marković“ Križevci, Srednja škola „Ivan Seljanec“ Križevci, Sveučilište Sjever i Kulturno-kreativni centar Pixel Koprivnica.

Zamjenik župana Ratimir Ljubić naglasio je „pozitivna iskustva s prijašnjih izdanja Festivala“ te „važnost kulturnog povezivanja mladih književnika iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Austrije i predstavljanja mladima u školama i javim prostorima.“

Cilj je i da se potakne buduća suradnja i zajednički projekti u sektoru kulture, s time da se posebno želi doprinijeti promociji mladih autora. Tu je važno spomenuti kako će radovi inozemnih sudionika Festivala biti prevedeni na hrvatski i objavljeni u časopisu za književnost „Artikulacije“, dodao je zamjenik Ljubić.

Predsjednik Organizacijskog odbora Marko Gregur kazao je kako Festival ne bi bio moguć bez financijske podrške Saveza Alpe Jadran i Koprivničko-križevačke županije te kako imaju partnere iz sve četiri zemlje Saveza.

U programu će ove godine sudjelovati šest autora, a to su Theodora Bauer, Miklos Benedek, Tomo Podstenšek, Ana Schnabl, Andrija Škare i Szabina Ughy, a ideja je povezati i upoznati mlade autore kako bi se među njima razvila suradnja kao temelj za daljnje aktivnosti. Također, iako svi živimo u srednjoeuropskom prostoru, ipak se jezično razlikujemo, pa je potrebno raditi prijevode djela, s time da je Festival dio šire priče u sklopu koje izdajemo časopis i knjige, kroz koje želimo sačuvati radove autora za vrijeme koje je pred nama.“, pojasnio je predsjednik Gregur, dom je član Odbora Darko Pernjak predstavio svakog od autora.

Novine su objavljena knjiga Tome Podstenšeka „Kamen, škare, papir“, koji je bio gost i na prvom izdanju Festivala, te suradnja sa studentima novinarstva Sveučilišta Sjever, čime se nastoji povezati sa širom zajednicom.

Viši savjetnik-specijalist za međunarodnu suradnju i EU fondove Vladimir Šadek čestitao je organizatorima na uspjehu u povlačenju sredstava, kazavši kako je od strane Saveza ove godine odobreno 12 projekata, vrijednih oko 22 tisuće eura. Također je pojasnio kako je Koprivničko-križevačka županija u vrhu po povlačenju sredstava iz Saveza, što je „posljedica toga da udruge i organizacije imaju kvalitetne projekte“.

Od 2014. godine od strane Saveza odobreno je oko 77 tisuća eura, i to ponajprije za razvoj civilnog sektora te kulturnu baštinu, a svi oni koji ostvare sufinanciranje od Saveza imaju pravo javiti se za sufinanciranje i na program Županije, čime se potiče prijavitelje da traže druge izvore financiranja. Savezom Alpe Jadran sada predsjeda Varaždinska županija, a natječaj će se ubuduće, umjesto dvaput, provoditi jednom godišnje.

Detaljan program 3. Alpe Jadran festivala mladih pisaca možete vidjeti OVDJE.

Služba ureda župana