Predstavljen program 2. Alpe Jadran Festivala mladih pisaca

U prostorima Županijske uprave danas je predstavljen program drugog po redu Alpe Jadran Festivala mladih pisaca koji će se održati od 1. do 3. lipnja 2017. godine u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu.

Organizator Festivala je Umjetnička organizacija Artikulacije, pokrovitelji su Savez Alpe Jadran, Koprivničko-križevačka županija i Grad Koprivnica, a partneri Muzej grada Koprivnice, Podravka, Austrijski kulturni forum, časopis Lichtungen, Kulturni centar Gaspar Nagy, izdavačke kuće Apokalipsa, Litera i Edition Keiper, Srednja i Obrtnička škola Koprivnica, Gimnazija „Fran Galović“ Koprivnica, Srednja škola „Ivan Seljanec“ Križevci, Gradska knjižnica Đurđevac i Kulturni kreativni centar Pixel.

Zamjenik župana Ivan Pal prilikom predstavljanja programa naglasio je izvrsnu suradnju Županije i književnika, prvenstveno kroz podravsko-prigorski ogranak Društva hrvatskih književnika, te odličan odaziv posjetitelja na prošlogodišnjem Festivalu „što je dokaz da ovakve manifestacije imaju svoju publiku i budućnost“. Dodao je kako će Županija i nadalje podržavati projekte koji predstavljaju kulturu i ljude ovog područja te je izrazio želju da Festival postane tradicija.

Voditelj Odsjeka za međunarodnu suradnju i EU fondove Vladimir Šadek pojasnio je kako je na području Koprivničko-križevačke godine od 2014. godine odobreno 29 projekata od strane Saveza Alpe Jadran, a Županija se također uključila sufinanciranjem kako bi nagradila i potaknula aktivnost udruga koje se javljaju na međunarodne natječaje. Također je naglasio kulturnu i društvenu vrijednost Festivala koja premašuje simbolična uložena sredstva, posebno u smislu suradnje i partnerstva, što je ključno za buduće projekte.

Predsjednik Organizacijskog odbora Marko Gregur kazao je kako je cilj Festivala okupiti i povezati mlade autore s područja Saveza Alpe Jadran, odnosno Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske, „obzirom da ne postoji dovoljno institucionalnih aktivnosti usmjerenih na promociju suvremene hrvatske književnosti u inozemstvu“. Suradnjom sa školama, kao i s Dječjim vrtićem Smiješak, želi se utjecati na mlade generacije te im usaditi pozitivne životne vrijednosti.

U tri dana festivala u tri navedena grada gostuje sedam autora: Ilija Aščić (Hrv), Katja Gorečan (Slo), Anja Mugerli (Slo), Franjo Nagulov (Hrv), Gábor Lanczkor (Mađ), Tibor Weiner Sennyey (Mađ) i Andreas Unterweger (Aus), a njihovi radovi bit će objavljeni u književnom časopisu Artikulacije, u prijevodu na hrvatski kada je riječ o stranim autorima.

Vrijedi spomenuti i kako je na prošlogodišnjem, prvom Festivalu pokrenuta inicijativa za osnivanje mreže Alpe Jadran Festivala mladih pisaca u zemljama gostujućih autora, što je već dalo svoje rezultate u obliku Festivala u Mariboru.

Otvorenje Festivala na rasporedu je 1. lipnja u 20 sati u Kulturno kreativnom centru Pixel, gdje posjetitelje očekuje upoznavanje srednjoeuropske književnosti uz pikado i karaoke, centralno događanje Zvjezdana noć održat će se 3. lipnja u 20 sati u dvorištu Muzeja grada Koprivnice, a detaljan program možete vidjeti OVDJE.

Služba ureda župana