Predstavljen kalendar “Godina sv. Marka Krizina Križevčanina”

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Župa sv. Ane organizirali su prošlog vikenda predstavljanje tradicionalnoga prigodnog kalendara “Godina sv. Marka Krizina Križevčanina” u povodu 400. obljetnice mučeničke smrti, a događanju je prisustvovao i župan Darko Koren.

O kalendaru su govorili dr. sc. Zdenko Balog, mr. sc. Renata Husinec i vlč. Stjepan Soviček, a u glazbenom dijelu programa nastupili su Kulturno-umjetničko društvo Prigorec iz Svetog Petra Orehovca. Pismo koje je pater Bonaventura Duda poslao obitelji Husinec pročitala je profesorica Danijela Zagorec.

U crkvi u Hrvata je ovo prvi događaj, glasonoša i puno toga će se čuti o sv. Marku i još puno istraživati. Puno smo se bavili sv. Markom od košičkog događaja 1995. godine kad smo knjigu u bijeloj svili darivali Ivanu Pavlu II. u Košicama. Objavili smo kalendar sv. Marka Križevčanina, a kruna izdavačke djelatnosti vezana za sv. Marka je knjiga koja je doktorska teza “Humenski zavod i trojica Košičkih mučenika” – istaknula je Renata Husinec i pobrojala brojne aktivnosti u posljednjih dvadeset godina.

Zdenko Balog je kazao kako je ovo četvrti kalendar koji je realiziran s Maticom, a velečasni Stjepan Soviček kazao je kako je sv. Marko svojom pojavom ostavio djelić hrvatstva u Europi.

Pozdravnim riječima obratio se i Stjepan Sučić koji je u emotivnom govoru istaknuo kako se križevačka kultura treba spasiti i očuvati.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: krizevci.hr