Predstavljamo srednje škole Koprivničko-križevačke županije: Strukovna škola Đurđevac

Upis u srednju školu jedna je od najvažnijih životnih odluka svakog osnovnoškolca, a obzirom da se klasična promocija upisa u srednje škole zbog izvanrednih okolnosti ove godine ne može realizirati, Koprivničko-križevačka županija će uz Vodič kroz srednje škole Koprivničko-križevačke županije  2020./2021. na svojoj internet stranici omogućiti srednjim školama da se predstave te na taj način učenicima olakšaju odluku u odabiru za njih najboljeg i adekvatnog srednjoškolskog programa. Posljednja u nizu školske će programe predstaviti Strukovna škola Đurđevac.

Polivalentna moderna škola sa sedam obrazovnih sektora

U Strukovnoj školi Đurđevac trenutno se kroz 30 razrednih odjela školuje 520 učenika u 16 zanimanja. Kadrovskim potencijalom Strukovna škola Đurđevac sposobna je odgovoriti izazovima modernog školstva i uključena je u reforme koje se već provode.

Organizirana je kao polivalentna škola s mogućnošću školovanja za zanimanja u čak sedam obrazovnih sektora. Dugogodišnjim kontinuiranim razvojem i ulaganjem u opremu i kadrove uz kontinuiranu potporu osnivača, Koprivničko-križevačke županije, Škola je sposobna odgovoriti izazovima upravo ovakve polivalentnosti.

U svim sektorima organizirani su timovi nastavnika koji svojim idejama, napredovanjem i sudjelovanje u osmišljavanju razvoja i ulaganja u opremu i nove tehnologije nastoje odgovoriti izazovima obrazovanja kojima se Škola želi maksimalno približiti potrebama gospodarstva. Otvorenost prema gospodarstvu škola posebno nastoji ostvariti kroz praktičnu nastavu i stručnu praksu, kroz suradnju na zajedničkim projektima, te kroz osluškivanje potreba gospodarstvenika za znanjima i kompetencijama učenika nakon školovanja. Potvrda toga su i  nagrade “Šegrt Hlapić”, kao i Povelja Hrvatske obrtničke komore za izniman doprinos u razvoju obrtništva. Škola ostvaruje vrlo intenzivnu suradnju s gospodarskim asocijacijama, posebno s Hrvatskom obrtničkom komorom, te s visokoškolskim ustanovama.

U obrazovnom sektoru Ugostiteljstvo i turizam, zanimanja kuhar i konobar, sektoru Strojarstvo, brodogradnja i metalurgija, zanimanja strojobravar, instalater grijanja i klimatizacije i automehatroničar, u sektoru Šumarstvo, obrada i prerada drva, zanimanje stolar, te u sektoru Osobnih usluga i usluga zaštite, zanimanja frizer, kozmetičar i pediker učenici se školuju u JMO sustavu obrazovanja, upravo iz razloga odgovora na potrebe gospodarstva da kroz obimniju praktičnu nastavu steknu što kvalitetnija znanja i vještine.

Kroz Regionalni centar kompetentnosti u kojem je Strukovna škola Đurđevac partner Obrtničkoj školi Koprivnica u sektoru Elektrotehnika i računalstvo dodatno će se uz pomoć fondova Europske unije i svesrdnu podršku Koprivničko-križevačke županije, kroz ulaganje u nove praktikume, razvoj novih kurikuluma, opremu i školovanje kadrova unaprijediti nastava i izlazne kompetencije u zanimanjima tehničar za mehatroniku, tehničar za računalstvo, elektroničar mehaničar i CNC operater. Centar kompetentnosti pridonijet će školovanju ne samo u spomenutim zanimanjima, nego i kroz međupredmetnu suradnju i suradnju na projektima koje škola provodi i u zanimanjima izvan sektora Elektrotehnike i računalstva.

Aktivna suradnja s gospodarskim asocijacijama, inozemnim tvrtkama i školama

Škola aktivno provodi projekte kroz suradnju sa razvojnom agencijom i gospodarskim asocijacijama, drugim srednjim i osnovnim školama unutar županije, te međunarodno sa školama iz nekoliko europskih država. Kroz projekte se razvijaju novi nastavni materijali i kurikulumi u različitim sektorima, provodi se praktična nastava u inozemnim tvrtkama i obrazovnim centrima, te podižu obrazovni kapaciteti nastavnika i upoznaju iskustva drugih zemalja.

Potvrdu stjecanja znanja i kompetencija učenika u strukovnom dijelu možemo naći i u plasmanu na državno natjecanje Worldskills Croatia 2019. i 2020. u zanimanjima vozač motornog vozila, kozmetičar, frizer, tehničar za računalstvo i tehničar za mehatroniku.

U sektoru Ekonomija, trgovina i poslovna administracija u zanimanju ekonomist, kroz fakultativnu stručnu praksu, napredovanje nastavnika i sudjelovanje učenika ekonomske struke u projektima škole i poslovnih subjekata nastoji se odgovoriti na izazove školovanja učenika za nastavak školovanja kao i za rad nakon školovanja.

U sektoru Osobnih usluga, u zanimanjima frizer, kozmetičar i pediker, uz svesrdnu podršku stručnog nastavnog kadra i vanjskih stručnjaka u ovom području, sudjelovanjem na revijama i projektima, suradnjom s frizerskim, kozmetičkim i salonima za pedikuru, učenici stječu realna i praktična znanja i vještine upravo s ciljem što bržeg i kvalitetnijeg uključivanja u rad nakon školovanja.

U sektoru Turizam i ugostiteljstvo osim u školi i na praktičnoj nastavi u ugostiteljskim tvrtkama, učenici Strukovne škole Đurđevac praktična znanja stječu i kroz stručnu praksu u renomiranim hotelima na Pagu i Korčuli, što uvelike pridonosi i njihovom aktivnom uključivanju u svijet rada odmah nakon školovanja.

U svim zanimanjima, a posebno u zanimanju pomoćni kuhar i slastičar, Strukovna škola Đurđevac kvalitetno odgovora i izazovima školovanja učenika s teškoćama. Kroz projekt Koprivničko-križevačke županije “Prilika za sve”, kojim su za pojedine učenike s teškoćama osigurani i pomoćnici u nastavi, te uz potpuni angažman Stručne službe škole, učenici s teškoćama uspješno završavaju školovanje, te se uključuju u svijet rada.

Mogućnost nastavka školovanja u visokoškolskom obrazovanju

Osim stjecanja kompetencija i vještina za svijet rada učenici Strukovne škole Đurđevac nastavljaju i visokoškolsko obrazovanje. Za to ih Škola priprema kroz redovno obrazovanje u zanimanju, a naročito stjecanjem kompetencija u općeobrazovnim predmetima kroz dodatnu nastavu priprema za ispite Državne mature iz hrvatskog jezika, matematike, fizike i stranih jezika, te kroz fakultativnu nastavu drugog stranog jezika. Nastava općeobrazovnih predmeta odvija se na suvremen način, također od strane nastavnika koji su vrhunski stručnjaci i stalno se usavršavaju, a to dokazuju napredovanjem u zvanje nastavnika mentora i uspješnim sudjelovanjima na natjecanjima

U Strukovnoj školi Đurđevac provode se i brojne izvannastavne aktivnosti. Aktivna je sekcija Svemirskih tehnologija, učenička zadruga, osmišljen je mali školski vrt sa ljekovitim biljem, novinarska i sekcija mladih knjižničara i mnoge druge. Kroz nastavu i izvannastavne aktivnosti primjenom stečenih znanja i vještina učenici su uz pomoć nastavnika 2019. godine izradili solarno vozilo, te je u tijeku izrada drugog takvog vozila. Suradnja se ostvaruje i na lokalnom nivou, s gradom Đurđevcom, okolnim općinama, župom Đurđevac i raznim udrugama.

Ovo je samo djelić mogućnosti koje je moguće ostvariti školovanjem u Strukovnoj školi Đurđevac. Dodatne informacije o radu i aktivnostima dane su u Vodiču kroz srednje škole Koprivničko-križevačke županije i na web stranici http://ss-strukovna-djurdjevac.skole.hr/,.

 Važne informacije

Ravnatelj: Darko Špoljar

Adresa: Dr. Ivana Kranjčeva 5, 48350 Đurđevac

Telefon: +385 48 812 223

E-mail: ured@ss-strukovna-djurdjevac.skole.hr

Web stranica: http://ss-strukovna-djurdjevac.skole.hr

Informacije o Strukovnoj školi Đurđevac možete pronaći i u Vodiču kroz srednje škole Koprivničko-križevačke županije te u radijskoj emisiji koju možete poslušati na ovoj POVEZNICI.

Izvor: Strukovna škola Đurđevac

Služba ureda župana