Predstavila se tvrtka zainteresirana za izgradnju energane i razvoj Centra alternativnih izvora energije

Koprivničko-križevačku županiju posjetili su u četvrtak 19. siječnja predstavnici tvrtke Nahtec iz Austrije, koja s još četiri poduzeća djeluje u okviru „Centra alternativnih izvora energije HR“.
Ova tvrtka zainteresirana je za izgradnju energane za biomasu kapaciteta 1 MW na površini do 2 hektara industrijske zone, uz pretpostavku mogućnosti osiguravanja do 400 hektara poljoprivrednih površina za uzgoj kukuruza za silažu. Radi se o količini silaže do 20.000 tona na godišnjoj razini.
Uz navedeno tvrtka je zainteresirana i za razvoj Centra za alternativne izvore energije na području Županije, koji bi se bavio razvojem i poticanjem poljoprivrede, zapošljavanjem i educiranjem novih kadrova, te partnerstvima u projektu.
Zamjenik župana Darko Sobota i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i komunalne djelatnosti Marijan Štimac upoznali su goste sa potencijalnim lokacijama za gradnju energane na području Koprivničko-križevačke županije, kao i sa zakonskim i gospodarskim okvirima oko realizacije projekta. Dogovoren je posjet jedinicama lokalne samouprave koje ispunjavaju tražene uvjete, prije svega komunalno opremljene parcele i poljoprivredne površine dostatne za potrebne sirovine.