Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković posjetio Županiju

55 milijuna kuna je danas simbolično stiglo u Koprivnicu i Koprivničko-križevačku županiju i to je zasigurno zasluga i Vlade koja je napravila velik iskorak po pitanju realizacije sredstava iz EU fondova

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u četvrtak, 24. kolovoza boravio je u službenom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji, gdje su ga u Županijskoj upravi dočekali domaćini župan Darko Koren i zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić te ostali suradnici.

Na radnom sastanku u Županijskoj upravi razgovaralo se o projektu javno-privatnog  partnerstva u obrazovanju, nastavku brze ceste od Križevaca do Koprivnice, RCGO Piškornica, Podravci te županijskim i općinskim prihodima od rudne rente.

Župan je naglasio važnost navedenih projekata za Podravinu i Prigorje, od povezivanja malih poljoprivrednih proizvođača s Podravkom i poticanja lokalne proizvodnje, preko razvoja gospodarstva kroz brzu cestu pa do projekta Piškornice koji je u visokoj fazi pripremljenosti i čeka na povlačenje EU sredstava, a premijer je upoznat i sa situacijom drastičnog pada prihoda od rudne rente, što direktno utječe na smanjenje županijskih in općinskih prihoda.

Najbolji dokaz da imamo podršku premijera Plenkovića je što smo danas u Vladi potpisali ugovore za tri projekta. Ravnatelj Opće bolnice Koprivnica potpisao je ugovor za dnevnu bolnicu vrijedan 35 milijuna kuna, ja sam potpisao ugovor vrijedan 6,7 milijuna kuna za projekt POZDRAV, odnosno ulaganje u primarnu zdravstvenu zaštitu, a gradonačelnik Koprivnice potpisao je ugovor za inkubator kreativnih industrija vrijedan 13 milijuna kuna. Dakle, 55 milijuna kuna je danas simbolično stiglo u Koprivnicu i Koprivničko-križevačku županiju i to je zasigurno zasluga i Vlade koja je napravila velik iskorak po pitanju realizacije sredstava iz EU fondova.“, dodao je župan.

Premijer je kazao kako se „u duhu partnerstva sa županijama ovakvim radnim sastancima i posjetima nastavlja intenzivan i kontinuiran dijalog ključan za uspješnu suradnju“. Naglasio je važnost Podravke za hrvatsku poljoprivredu i za što veći postotak domaćih poljoprivrednih proizvoda, kako u zemlji, tako i u izvozu. Poručio je kako će Vlada učiniti sve što je moguće kako bi Podravki pomogla u daljnjem tehnološkom ekipiranju, što konkretno znači sredstva za nove proizvodne linije koje će dugoročno osigurati da tvrtka u pravom trenutku otkupljuje sve ono što naši poljoprivrednici mogu proizvesti. Istaknuvši kako je pitanje brze ceste ušlo u ključne dokumente kada je riječ o razvoju prometne strategije, premijer je izrazio svoju podršku i projektu Piškornica dodavši: „Nastavlja se pribavljanje svih potrebnih dozvola i odluka za napredak projekta RCGO Piškornica koji će omogućiti kvalitetno gospodarenje otpadom za nekoliko sjeverozapadnih županija.“

Glede rješenja problema oko javno-privatnog partnerstva u vezi koprivničke Gimnazije Fran Galović, premijer je kazao kako će se problem uskoro riješiti uz pomoć nadležnih ministarstava.

Pri kraju radnog sastanka, premijer je izrazio zadovoljstvo početkom Renesansnog festivala koji je posjetio prošle godine te je pohvalio organizatore na velikom doprinosu kontinentalnom turizmu i privlačenju velikog broja posjetitelja u Koprivnicu i Županiju. Zbog ranije dogovorenih obaveza nije mogao prisustvovati otvorenju, a nakon radnog sastanaka zajedno sa županom i suradnicima uputio se na kratko druženje s građanima.

Neposredno prije sastanka u Županijskoj upravi, premijer je boravio u posjetu Varaždinskoj županiji gdje je zajedno sa županom Korenom i predsjednikom Uprave Podravke Marinom Pucarom posjetio Podravkinu tvornicu Kalnik u Varaždinu, u kojoj je u tijeku glavni dio sezone prerade povrća s hrvatskih polja, proizvedenog u suradnji s kooperantima Podravke.

Sastanku u Županijskoj upravi prisustvovali su i saborski zastupnik Damir Felak, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, predstojnica ureda Državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji Elizabeta Repić Perković, gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić, glasnogovornica Vlade RH Sunčana Glavak, zamjenica predstojnika Ureda predsjednika Vlade RH Tena Mišetić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, direktor HGK Županijske komore Koprivnica Krunoslav Vitelj te tajnik Obrtničke komore KKŽ Božo Barać.

Služba ureda župana