Predsjednica Grabar Kitarović prisustvovala obilježavanju Dana grada Križevaca

„U posljednje vrijeme često čujemo riječi težnje i želje za zajedništvom, smatram kako je sazrela svijest u narodu kako se podijeljeni ne možemo kretati prema naprijed, ako želimo učiniti nešto za svoju zajednicu i državu“ rekao je župan Koren.

Program obilježavanja Dana grada Križevaca započeo je u petak, 24. travnja svečanom sjednicom Gradskog vijeća grada Križevaca u velikoj dvorani Hrvatskog doma. Proslavu je svojim dolaskom uveličala predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović te brojni visoki dužnosnici i gosti.
Prigodne riječi čestitke povodom proslave Dana grada uputili su saborski zastupnik Stjepan Milinković, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, gradonačelnik grada Križevaca Branko Hrg i načelnik Općine Ćitluk Ivo Jerkić.  „Zadovoljstvo mi je kao županu izraziti svima dobrodošlicu povodom proslave Dana Grada, a posebno što imamo čast da je našu Županiju ponovno posjetila predsjednica Republike. U posljednje vrijeme često čujemo riječi težnje i želje za zajedništvom, smatram kako je sazrela svijest u narodu kako se podijeljeni ne možemo kretati prema naprijed, ako želimo učiniti nešto za svoju zajednicu i državu. Podržavam rad i aktivnosti naše predsjednice koje su obilježene upravo ovim nastojanjima za zajedništvom“ istaknuo je župan.  U svom obraćanju Predsjednica je istaknula važnost lokalnih samouprava, kazavši da gradovi poput Križevaca mogu biti više nego do sada zamašnjak razvoja cijele države. Dodala je da povijesna baština Križevaca, ljudski i materijalni potencijali te geoprometni položaj daju razloge da Križevci s optimizmom gledaju u budućnost, naglasivši također važnost zajedništva. Ovom prigodom dodijeljena su i gradska priznanja zaslužnim građanima i udrugama. Počasnim građaninom Grada Križevaca proglašen je Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske i tajnik za ogranke. Nagradu za životno djelo dobio je Zoran Homen. Plakete Grada Križevaca dobili su: Glazbena škola Alberta Štrige Križevci, Dječji vrtić “Zraka sunca” i Dobrovoljno Vatrogasno Društvo Lemeš Križevački. Priznanja Grada Križevaca dodijeljena su: Branki Špoljar iz Križevaca, Vladi Radotoviću iz Carevdara i Marini Švagelj Jažić iz Brezovog mosta te Udruzi P.O.I.N.T. Križevci. Osim dodijeljenih priznanja po Gradskom vijeću, Gradonačelnik je dodijelio Zahvalnice: Sestrama bazilijankama povodom 100. obljetnice djelovanja u Križevcima i Hrvatskoj te udruzi “K.V.A.R.K.” povodom petnaest godina rada u organizaciji kulturnih programa namijenjenih mladima i osobama s afinitetima prema urbanim kulturnim sadržajima.  Po završetku svečane sjednice, uslijedilo je otvaranje 19. Sportskih igara mladih na trgu Josipa Jurja Strossmayera i novih prostora Gradske knjižnice na prostoru bivšeg Doma Hrvatske vojske koje je svečano otvorila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Nadalje, sa predstavnicima izvršne vlasti i uvaženim gostima predsjednica je obišla poslovne subjekte na prostoru bivše vojarne i to Polikliniku Medikadent i čokolateriju „Hedona“. Proslavi 763. rođendana Križevaca uz župana Darka Korena, prisustvovali su i zamjenici župana Darko Sobota i Ivan Pal.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.