Povodom ulaska Hrvatske u EU PORA organizirala „Dan otvorenih vrata“

„Hrvatska može i treba zadržati sve svoje posebnosti unutar europske obitelji, a u novim okolnostima trebamo se prilagoditi činjenici da smo sada dio jedne nove zajednice i živjeti prema europskim standardima."

U povodu obilježavanja ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju u ponedjeljak 1. srpnja je održan Dan otvorenih vrata PORE Razvojne agencije. Uz predstavnike gospodarske i obrtničke komore, institucija i partnera događaju koji je upriličen u konferencijskoj dvorani PORE prisustvovali su župan Darko Koren i njegov zamjenik Darko Sobota.

U uvodnom obraćanju župan Koren je pohvalio uključenost velikog broja institucija u partnerstva vezana uz EU fondove, a dotaknuo se i samog ulaska Hrvatske u Uniju. „Hrvatska može i treba zadržati sve svoje posebnosti unutar europske obitelji, a u novim okolnostima trebamo se prilagoditi činjenici da smo sada dio jedne nove zajednice i živjeti prema europskim standardima. Jasno je da moramo još puno toga naučiti, ali vjerujem da smo dobro iskoristili vrijeme pripreme i da smo spremni za ono što dolazi. Želim istaknuti i velik intelektualni kapital kojeg posjedujemo i koji ćemo tek sada iskoristiti u svojem punom opsegu.“ rekao je u svom uvodnom obraćanju Koren.

U nastavku događanja ravnateljica PORE Melita Birčić upoznala je goste s projektima koje je u pretpristupnom razdoblju provodila Razvojna agencija. PORA je tako u proteklom periodu provela niz projekata ukupne vrijednosti od 4 milijuna eura.

Tom prigodom održana je i prezentacija o EU fondovima koji su Hrvatskoj dostupni nakon 1. srpnja, te su pojašnjene razlike između pretpristupnih te strukturnih i kohezijskih fondova. Predstavljena je i LEADER inicijativa te aktivnosti LAG-a Podravina, koje PORA koordinira.

Puštanjem 28 balona s balkona prostora PORE, koji simboliziraju 28 zemalja Europske unije, župan Darko Koren je poručio kako novo vrijeme donosi i nove prilike koje kao najmlađa članica ove zajednice moramo iskoristiti.