Potvrđeno sedam novih slučaja zaraze koronavirusom, Stožer apelira na sve građane koji su bili u kontaktu s korisnicima iz Legrada da se jave epidemiolozima

U prostorijama Županijske uprave danas je održana koordinacija Stožera civilne zaštite u proširenom sastavu kojoj su  prisustvovali i predstavnici Općine Legrad,  Gradskog društva Crvenog križa Križevci i Stožera civilne zaštite Grada Križevaca. Načelnik Stožera Ratimir Ljubić izvijestio je kako je na području Koprivničko-križevačke županije potvrđeno sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, a riječ je o osobama iz objekta u kojem su smješteni  stariji korisnici u Legradu.  Trenutno je  43 aktivnih slučajeva bolesti Covid-19, a od početka pojave koronavirusa zabilježeno je 259 slučajeva zaraze.

„Epidemiološka situacija je pod kontrolom, u tijeku je sanitetski prijevoz korisnika  u OB Koprivnica gdje će se pružiti adekvatna medicinska skrb. Objekt je pod mjerom  izolacije te će se izvršiti dezinfekcija kompletnog prostora. Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike nakon provedenog inspekcijskog nadzora je uputilo dopis Centru za socijalnu skrb Koprivnica koje će provesti daljnje korake u ovom slučaju. Što se tiče epidemiološke situacije u Samostanu sestara Bazilijanki u Križevcima, situacija je stabilna. Sve osobe su pod mjerom samoizolacije, a u suradnji s križevačkim Gradskim društvom Crvenog križa i gradskim Stožerom civilne zaštite organizirana je dostava toplih obroka za časne sestre, djecu u domu te korisnike doma za starije, odnosno za svih 45 osoba koje borave u sklopu samostana. Osim toga županijski Stožer se stavio na raspolaganje za dostavu lijekova i svih ostalih potrepština, a epidemiolozi na dnevnoj bazi prate stanje, pojasnio je načelnik Ljubić.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla je kazala kako, unatoč dinamici cirkulacije koronavirusa koja se događa u proteklih nekoliko dana,  epidemiološke stanje na području županije stabilno te je uputila apel građanima da se jave epidemiolozima ukoliko su bili u kontaktu s oboljelim osobama iz objekta u Legradu.  „S obzirom da je riječ o objektu koji je radio bez dozvole te da se nisu poštivale epidemiološke mjere niti se vodila evidencija posjeta, a u njemu su bili smješteni korisnici iz više županija, apeliram na sve članove obitelji, skrbnike i one koji su bili u posjeti u proteklih tjedan dana, da se jave epidemiolozima kako bi identificirali sve kontakte i spriječili daljnje širenje zaraze“, naglasila je ravnateljica Vadla.

Stožer je podsjetio kako je od danas ponovno na snazi Odluka o ponovnom uvođenju obaveze nošenja maski za učenike i nastavnike u učionicama za vrijeme trajanja nastave u osnovnim i srednjim školama, kao i u mješovitim grupama u kojima za vrijeme izvođenja nastave borave učenici iz različitih razrednih odjeljenja, primjerice za vrijeme održavanja sata vjeronauka, etike, stranih jezika ili informatike.

Maske su kao i do sada, obavezne u zajedničkim školskim prostorima izvan učionica, u javnom prijevozu te prilikom dolaska i odlaska iz škole. U razredima je i dalje potrebno osigurati preporučenu distancu među učenicima te poštivanje svih epidemioloških mjera.

Članovi Stožera na kraju današnje koordinacije pozvali su građane da se i dalje odgovorno ponašaju, primjenjuju socijalnu distancu, održavaju higijenski standard i nose zaštitne maske kako bi se smanjilo širenje zaraze koronavirusa te time zaštitilo vlastito zdravlje i zdravlje sugrađana.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije