Potvrđeno 87 novih slučajeva bolesti COVID-19, ozdravilo 75 osoba

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđeno novih 87 slučajeva bolesti COVID-19.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 604 slučajeva bolesti COVID-19, 75 osoba je ozdravilo, a na bolničkom liječenju nalazi se 68 osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana izuzeto je 218 uzoraka sa sumnjom na SARS – CoV-2 virus , a od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije je ukupno testirano 10158 osoba te je zabilježeno 2064 slučajeva bolesti COVID-19.

Nastava u školama se i dalje odvija kontaktno i redovno uz primjenu svih epidemioloških mjera i  preporuka. Trenutno je zabilježeno 49 učenika s pozitivitetom na koronavirus, 376 ih je u samoizolaciji, a  pozitivno je i 19 nastavnika te je njih 31 u samoizolaciji. Što se tiče nenastavnog osoblja, četiri osobe su pozitivne, a devet ih je u samoizolaciji. Devet razreda zbog epidemioloških okolnosti pohađa nastavu online putem.

S obzirom na intenzivnu lokalnu transmisiju koja je prisutna na području cijele županije i povećan broj testiranja te opterećenje zdravstvenog sustava,  epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije sukladno preporuci o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2 Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo apelira na građane da ukoliko netko od članova njihovih obitelji ima potvrđen pozitivitet na koronavirus, ostale članove obitelji koji razviju simptome  odnosno bliske kontakte nije potrebno testirati na početku niti tijekom samoizolacije već je dovoljno javiti se svojem liječniku obiteljske medicine.

Stožer civilne zaštite apelira još jednom na sve sugrađane da do primitka rezultata testiranja pridržavaju svih epidemioloških mjera i preporuka, odnosno da ostanu kod kuće i izbjegavaju bliske kontakte, odlazak na posao, druženja ili okupljanja, bez obzira imaju li simptome ili ne te da strogo primjenjuju socijalnu distancu održavaju higijenski standard i dezinfekciju te koriste maske za lice u skladu s preporukama.

Pridržavanje svih mjera i  zdravstvenih uputa od ključne je važnosti jer samo odgovornim ponašanjem možemo smanjiti intenzitet širenje zaraze koronavirusa te time zaštititi vlastito zdravlje i zdravlje sugrađana.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije