Potvrđeno 73 novih slučajeva bolesti COVID-19, ozdravilo 50 osoba

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih preostalih nalaza izuzetih uzoraka u utorak 17. studenoga, na području županije u općoj populaciji potvrđeno 73 novih slučajeva bolesti COVID-19.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 521 slučajeva bolesti COVID-19,  50  osoba je ozdravilo, a na bolničkom liječenju nalazi se 39 osoba. U OB Koprivnica preminule su dvije osoba starije životne dobi  (1930.g i 1946.g)  s pozitivitetom na koronavirus  koje su u kliničkoj anamnezi imale i druge dijagnoze.

Od početka pojave koronavirusa zabilježeno je 1641 ukupno  slučajeva bolesti COVID-19.

Stanje  u školama na području županije je stabilno, a  nastava se  i dalje odvija kontaktno i redovno uz primjenu svih epidemioloških mjera i  preporuka. Trenutno je zabilježeno 26 učenika s pozitivitetom na koronavirus, 349 ih je u samoizolaciji, a  pozitivno je i 16 nastavnika te je njih 18 u samoizolaciji. Što se tiče nenastavnog osoblja, četiri osobe su pozitivne, a isto toliko ih je i u samoizolaciji.

S obzirom na intenzivnu lokalnu transmisiju koja je prisutna na području cijele županije i povećan broj testiranja te opterećenje zdravstvenog sustava,  epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije sukladno preporuci o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2 Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo apelira na građane da ukoliko netko od članova njihovih obitelji ima potvrđen pozitivitet na koronavirus, ostale članove obitelji koji razviju simptome  odnosno bliske kontakte nije potrebno testirati na početku niti tijekom samoizolacije.

Osobe koje razviju simptome koji upućuju na bolest COVID-19  i jasnu epidemiološku anamnezu, tretiraju se kao oboljele te se upućuju u izolaciju u trajanju od 10 dana od početka bolesti, isto kao i njihovi bliski kontakti. Liječnici primarne zdravstvene zaštite ovakve slučajeve prijavljuju  kao „vjerojatne COVID-19 pozitivne slučajeve“  putem digitalne platforme, stoga u tim slučajevima  nije potrebno tražiti testiranje na koronavirus, već je dovoljno javiti se svojem liječniku obiteljske medicine. 

Stožer civilne zaštite apelira još jednom na sve sugrađane da do primitka rezultata testiranja pridržavaju svih epidemioloških mjera i preporuka, odnosno da ostanu kod kuće i izbjegavaju bliske kontakte, odlazak na posao, druženja ili okupljanja, bez obzira imaju li simptome ili ne te da strogo primjenjuju socijalnu distancu održavaju higijenski standard i dezinfekciju te koriste maske za lice u skladu s preporukama.

Stožer poziva građane da obrate pažnju i na važne epidemiološke preporuke za sprječavanje širenja COVID-19, koje je objavio županijski Zavod za javno zdravstvo. Pridržavanje svih mjera i  zdravstvenih uputa od ključne je važnosti jer samo odgovornim ponašanjem možemo smanjiti intenzitet širenje zaraze koronavirusa te time zaštititi vlastito zdravlje i zdravlje sugrađana.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije