Potvrđena biciklistička ruta Amazon of Europe Bike Trail

Aktivnosti projekta Amazon of Europe Bike Trail, u kojem je Koprivničko-križevačka županija jedan od partnera, nastavljaju se u skladu s  planovima. Na posljednjoj sjednici Upravnog odbora projekta potvrđena je biciklistička ruta Amazon of Europe Bike dužine 1.600 kilometara, podijeljenih na 26 etapa. Staza se prostire područjem od austrijskog Murecka do Sombora u Srbiji s obje strane rijeka Mure, Drave i Dunava, kroz pet europskih država.

Prosječna dužina etapa iznosi 48 kilometara a odvija se na raznolikim terenima pogodnima za sve bicikliste, početnike i najiskusnije.

Pod sloganom “5 država – 3 rijeke – 11 biciklističkih događaja” od kolovoza do listopada, prateći stazu budućeg biosfernog rezervata kroz pet zemalja, održao se je prvi Međunarodni biciklistički festival Amazon of Europe. Koprivničko-križevačka županija povodom održavanja Biciklističkog festivala okupila je brojne bicikliste kroz rekreativno biciklirali rutom od Zrinskog trga u Koprivnici do Gabajeve Grede.

Značaj Projekta ističe se i zajedničkom inicijativnom Hrvatske, Slovenije, Srbije, Austrije i Mađarske koje su podnijele zahtjev Organizaciji Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) za označavanje Europske Amazone rezervatom biosfere. S ukupnom površinom od 930.000 hektara i dužinom od 700 kilometara, priroda uz rijeke Muru, Dravu i Dunav koje se protežu kroz pet zemalja, postati će najveće europsko zaštićeno riječno područje.

Projektom se unaprjeđuje suradnja regija pet država, razvija se aktivni biciklizam u rekreativne svrhe, ujedno proširuje se turistička ponuda, štiti se priroda na međunarodnoj razini.

Više informacija možete pronaći na web stranici projekta, a možete nas pratiti i na Facebook (#AoEbiketrail) ili YouTube kanalu. Pretplatite se na Amazon of Europe Bike Trail newsletter kako biste primali najnovije vijesti!

Najnoviji newsletter o aktivnostima o projektu možete vidjeti ovdje: https://arhiva.kckzz.hr/wp-content/uploads/2019/10/CYCLING-ROUTE-IS-CONFIRMED.pdf

Služba ureda župana

Projekt Amazon of Europe Bike Trail sufinanciran je putem Interreg Danube transnacionalnog programa Europske unije (ERDF i IPA fondovi). Projekt je započeo 1. lipnja 2018. te traje do 31. svibnja 2021. Ukupna vrijednost projekta je 3,176,000.00 €, podijeljenih između 15 partnera.