Potpredsjednik Vlade Štromar obišao obnovljenu Osnovnu školu Braće Radić

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u četvrtak 7. veljače boravio je u službenom posjetu Koprivnici, gdje je obišao Osnovnu školu Braće Radić na kojoj je provedena energetska obnova vrijedna 10 milijuna kuna. Obilasku škole, uz gradonačelnika Mišela Jakšića i suradnike te ravnatelja Krešimira Grgaca, prisustvovao je i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Potpredsjednik Štromar kazao je kako će se ovim projektom postići manje troškova te je najavio još jednu energetsku obnovu: „Obnova ove škole je gotova te je donesena odluka za obnovu nove škole, Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski, u vrijednosti 6 milijuna kuna, tako da se Koprivnica energetski obnavlja. U samoj Županiji imamo 23 projekta, to su deseci milijuna investicija, a u državi ćemo ovih dana ugovoriti više od 2 milijarde kuna, što je više od tisuću zgrada, javnih i višestambenih koje se trenutno obnavljaju. Moram zahvaliti svima koji su sudjelovali i radili na projektima jer nisu svi prolazili na državnom nivou, ali ovi jesu i treba čestitati ravnateljima i agencijama, načelnicima, gradonačelnicima, županima, svima koji su predavali te projekte“.

Gradonačelnik Jakšić izrazio je zadovoljstvo energetskom obnovom najveće osnovne škole u Županiji te istaknuo: „Ovo je lijep početak 2019. godine i kad pogledamo malo u prošlu 2018. godinu, sve što smo tada potpisali  i što potpisujemo sada, moram reći da imamo rekordne godine po privlačenju europskih sredstava. Nakon Osnovne škole „Braća Radić“, na redu je Osnovna škola „Antun Nemčić Gostovinski“, spremamo se s ulaganjima i u Osnovnu školu „Đuro Ester“, kako bi iduće godine bili spremni za početak izgradnje škole na Podolicama.“

Gradu Koprivnici dodijeljena su bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 4.332.727,75 kuna. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo je sredstava za sufinanciranje provedbe EU projekta na regionalnoj i lokalnoj razini za 2017. godinu kojom su Gradu Koprivnici dodijeljena sredstva u iznosu od 1.708.870,09 kn što je udio koji je financiran iz EU fondova povećao na 6.041.597,84 kn dok udio Grada Koprivnice iznosi 3.955.402,16 kn. Riječ je o energetskoj obnovi školske zgrade prilikom čega je obnovljena vanjska ovojnica koja uključuje fasadu i krovište, izmjenu rasvjete i instalaciju ventilacije s rekuperacijom. Ovim projektom predviđena je ušteda na energentima od 60%.

Na kraju obilaska, potpredsjednik Vlade Štromar uručio je Gordani Gazdić Buhanec, ravnateljici Osnovne škole „Antun Nemčić Gostovinski“, Odluku o energetskoj obnovi škole. Grad Koprivnica uskoro će provesti postupak javne nabave za izvođača radova, nakon čega kreću radovi.

Služba ureda župana