Potpisani ugovori za projekt energetske obnove centralne zgrade Opće bolnice Koprivnica

U prostorima Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica danas su potpisani ugovori za projekt energetske obnove centralne bolničke zgrade koja se nalazi u sastavu OB Koprivnica. Ugovore su potpisali ravnatelj bolnice Mato Devčić i predstavnik izvođača radova- predsjednik Uprave tvrtke Radnik d.d. Mirko Habijanec. Uz njih, potpisivanju ugovora prisustvovao je i župan Darko Koren sa zamjenikom župana Ratimirom Ljubićem i suradnicima.

Ravnatelj Devčić je pojasnio kako je riječ o vrlo važnom projektu koji ulazi u svoju završnu fazu, obzirom da se od 2018. godine provodi proces energetske obnove svih bolničkih zgrada.

Kad ovaj projekt privedemo kraju, dovršit ćemo ciklus energetske obnove kompletne infrastrukture koprivničke bolnice te za narednih 20 do 30 godina osigurati komforan boravak naših pacijenata i njihovih obitelji, kao i kvalitetnije uvjete rada naših zaposlenika. Ukupni prihvatljivi troškovi iznose preko 42 milijuna kuna, a bespovratna sredstva dodijeljena od Fonda za zaštitu okoliša i Ministarstva regionalnog razvoja iznose 33,6 milijuna kuna. Sama vrijednost radova na centralnoj bolničkoj zgradi iznosi 30,3 milijuna kuna s PDV-om, planirano trajanje radova je 16 mjeseci te vjerujem da ćemo sve obveze izvršiti kvalitetno i na vrijeme“, istaknuo je ravnatelj Devčić.

Župan je dodao kako kroz godine možemo vidjeti mnoge pozitivne promjene i velika ulaganja u zdravstveni sustav ove županije, od projekta dnevne bolnice, nove zgrade interne, Zavoda za javno zdravstvo, obnove Doma zdravlja, razvoja institucija i nabave suvremene opreme.

Možemo reći kako se, zahvaljujući svima koji su sudjelovali, zdravstveni sustav ove županije se razvijao sukladno vremenu, tehnološkom napretku i potrebama stanovništva, a nastavak tih investicija na korist naših građana je i energetska obnova bolnice. Današnji događaj je kruna toga jer je centralnoj bolničkoj zgradi potrebna obnova i podizanje energetske razine učinkovitosti. Naši planovi tu ne staju te ću kao jedan od projekata u budućnost spomenuti i regionalni Centar za palijativu koji će se realizirati u sklopu Razvojnog sporazuma sjevernih županija. Zaključno, možemo reći kako je nekoliko stotina milijuna kuna uloženo u zdravstveni sektor, koji je najvažniji uz obrazovanje. Zahvale i čestitke svima uključenima“, poručio je župan.

Predsjednik Uprave Radnika Mirko Habijanec pojasnio je kako je riječ o objektu koji ima korisnu površni od 35 tisuća kvadrata, a u svrhu energetske obnove predviđeni su radovi koji se odnose na povećanje toplinske zaštite krova, vanjskog zida i poda, zamjenu vanjske stolarije, uvođenje novih visokoučinkovitih sustava grijanja, hlađenja i prozračivanja te zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom.  Obnovom energetske funkcionalne cjeline projektirana je ušteda toplinske energije za grijanje od preko 64 posto.

Riječ je o kompletnom energetskom poboljšanju bolničkog sustava, a izvođenje samih radova bit će složenije, obzirom da se radni prostori moraju koristiti. Vjerujemo da će se unatoč tome sve odvijati planiranom dinamikom, a važno je što imamo uspješna iskustva iz prethodnih projekata energetske obnove bolnice“, dodao je Habijanec.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i zamjenica ravnatelja OB Koprivnica Biljana Marković, pročelnici županijskih upravnih tijela Melita Ivančić, Maja Blažek i Darko Masnec, član uprave tvrtke Radnik Mario Biljan te predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Darko Jambreković.

 

Služba ureda župana