Potpisani 700 tisuća kuna vrijedni ugovori za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i energetsku obnovu sedam osnovnih i srednjih škola

U prostorijama Županijske uprave danas su potpisani ugovori za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i energetsku obnovu sedam osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija. Ugovore su, u prisustvu župana Darka Korena, potpisali ravnateljica PORA-e županijske Regionalne razvojne agencije Melita Birčić, kao naručitelj, i predstavnici izvršitelja: direktor Jerko Bošković uime Zajednice ponuditelja Building d.o.o. i  Tesla d.o.o. (Ivanec) te arhitekt Jurica Hajdarović uime Ureda ovlaštenog arhitekta Jurica Hajdarović (Varaždin).

Vrijednost svih ugovora je 700 tisuća kuna, a riječ je o projektima:

  • rekonstrukcije Gimnazije I. Z. Dijankovečkoga Križevci
  • rekonstrukciji i energetskoj obnovi OŠ Ferdinadovac
  • rekonstrukciji OŠ F. Koncelaka Drnje
  • rekonstrukciji Gimnazije I. Kranjčeva Đurđevac
  • rekonstrukciji i energetskoj obnovi OŠ A. Palmovića Rasinja
  • rekonstrukciji i energetskoj obnovi PŠ Podravske Sesvete
  • rekonstrukciji školske dvorane i energetskoj obnovi OŠ G. Viteza Sveti Ivan Žabno

Realizacijom ovih investicija omogućit će se jednosmjenska nastava u navedenim školama te će se povećati energetska učinkovitost, a projektom rekonstrukcije (a za neke i energetske obnove) obuhvaćena je bruto površina škola od 3.670 metara kvadratnih.

Župan je, uz čestitke potpisnicima ugovora, istaknuo: „Imamo velika očekivanja da će posao biti obavljen na najbolji mogući način. Posljednjih godinu dana osvjedočili smo se da je projektiranje i koordinacija izuzetno važno jer ako su suradnja i komunikacija na visokoj razini, projekt je daleko lakše realizirati. Ovo je početak novog investicijskog ciklusa čime ćemo zaokružiti cjelinu kapitalnih ulaganja u školsku infrastrukturu, uz već postojeće projekte koje radimo – izgradnju sportskih školskih dvorana i županijski Centar kompetentnosti.“

Dokumentacija će biti izrađena u okviru projekta „UZ PORU PO POTPORU“, koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a temeljem Sporazuma o zajedničkoj suradnji na pripremi razvojnih projekata od interesa za Županiju u području školstva i ugovaranju usluge vanjskih stručnjaka od strane PORA-e.

Ravnateljica Birčić zahvalila je Županiji na podršci te dodala: „Ovo je rezultat postupka koji je zahtijevao mnogo koordinacije između službi Županijske uprave i PORA-e te nam predstoji projektiranje dokumentacije s ciljem pripreme sedam škola za prijavu na natječaje Europske unije. Trenutno je u tijeku programiranje nove financijske perspektive, a ovo je vrijeme koje treba iskoristiti za pripremu dokumentacije kako bi bili spremni za povlačenje sredstava iz dostupnih fondova, koji će najvjerojatnije biti otvoreni na proljeće iduće godine.“

Postupak obuhvaća izradu idejnog rješenja, glavnog projekta, izvedbenog projekta i troškovnika za  rekonstrukciju (a za neke i energetsku obnovu), a priprema projektno-tehničke dokumentacije radi se u svrhu prijave ovih projekata na javne pozive u okviru Mehanizma za oporavak i otpornost.

Direktor Bošković i arhitekt Hajdarović naglasili su važnost transparentnosti postupka javne nabave te uputili zahvalu Županijskoj upravi i PORA-i što su dobili priliku sudjelovati na ovom natječaju.

Potpisivanju ugovora su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, županijski pročelnici Melita Ivančić i Darko Masnec te predstavnice PORA-e – Gordana Kotarščak i Ida Kovač Očenašek.

Služba ureda župana